Izvor: B92, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HDZ BiH: Četiri federalne jedinice

Sarajevo -- HDZ smatra da bi trebalo formirati tri federalne jedinice tri konstitutivna naroda, a četvrta bi bila Distrikt Sarajevo.

Portparol HDZ BiH Mišo Relota izjavio je da će ta stranka, nakon oktobarskih opštih izbora u BiH, inicirati formiranje četiri entiteta, odnosno četiri federalne jedinice, od kojih će jedna biti hrvatska federalna jedinica: "Ako neki narodi u BiH imaju pravo na svoju teritorijalnu celinu, ne vidim razlog zašto i Hrvati u BiH ne bi imali pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na to".

Prema mišljenju HDZ-a, sadašnja Federacija BiH bi bila ukinuta i išlo bi se ka formiranju nove četiri teritorijalne jedinice unutar BiH, koje bi imale potpuno jednaka prava.

Relota je rekao da je za takvu odluku potreban konsenzus i da će se o tome ozbiljnije razgovarati nakon opštih izbora: "Naš stav je da bi te četiri federalne jedinice trebalo da imaju izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast. Sigurni smo da bi to osiguralo jednak razvoj cele BiH, jer bismo u tom slučaju radili po principu diskontinuiteta teritorija".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.