Gvantanamo je najgore mesto

Izvor: B92, Beta, 22.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gvantanamo je najgore mesto"

Sarajevo -- Državljanin BiH Mustafa Ait Idir, koji je gotovo sedam godina proveo u američkom zatvoru Gvantanamo, kaže da je taj zatvor najgore mesto na svetu.

Idir je naturalizovani državljanin BiH, a zajedno sa još petoricom Alžiraca je iz Sarajeva početkom 2002. godine deportovan u američki zatvor na Kubi zbog navodnog planiranja terorističkih napada na Ambasadu SAD u BIH. Odlukom američkog suda Alžirci su nedavno oslobođeni optužbi, a trojica od šestorice njih, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doputovali su u Sarajevo. Ostala tojica su ostala u zatvoru.

Idir je za televiziju Federacije BiH kazao da je "Gvantanamo mesto koje je najgore od najgorih", da je i hrana koju su zatvorenici dobijali "bila tako loša, da je nisu jele čak ni životinje".

"Mučili su nas psihički i fizički. Kada ne bismo odgovorili na neko pitanje, poslali bi vojnike koji bi nas mučili i tukli. Nekim zarobljenicima koji su iz Avganistana u Gvantanamo došli ranjeni, amputirali su udove", rekao je Mustafa Idir.

Rekao je da su ih američki vojnici, prilikom ulaska u njihove ćelije, najpre omamljivali gasom suzavcem, što je bilo jako bolno.

Idir je kazao da još ne zna zbog čega je završio na Gvantanamu i da su mu istražitelji odmah po dolasku u zatvor rekli da "zaboravi na tužbu prema kojoj je došao u zatvor".

"Rekli su mi da sam tu da im dajem informacije o islamskim organizacijama u BiH, Arapima koji žive u BiH i o ambasadama arapskih zemalja", izjavio je Idir.

On je rekao da je isleđivan više od 500 puta i da mu je jedno od najgorih mučenja bilo kada ga stave golog u prostoriju u kojoj je temperatura minus 25 stepeni Celzijusa.

"S porodicom sam kontaktirao preko pisama, koja su mnogo kasnila, a u njima je bilo mnogo precrtanog teksta. Tek bi se dve-tri rečenice mogle pročitati", rekao je Idir.

Na pitanje da li će tužiti vlasti SAD-a i BiH, rekao je da je "ogorčen na Amerikance, ali da nije ljut i da neće tužiti ni SAD ni BiH".

Kazao je da će sa porodicom ostati u BiH gde će pokušati da pronađe posao i dodao: "Po struci sam informatičar i trener karatea, pa ću sebi potražiti posao".

Izrazio je uverenje da će nova američka vlast zatvoriti Gvantanamo, te da će "Bog suditi onima koji su im počinili zlo i uništili život".

Rekao je da u Gvantanamu nije bio zbog navodne saradnje sa Osamom Bin Ladenom i da je taj zatvor mesto gde se ne voli islam, a ne Al Kaida.

"Bacali su Kuran u toalet i gazili ga pred nama", rekao je Idir.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Idir: Guantanamo najgore mesto na svetu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Dec.2008, 17:37

Jedan od članova takozvane "Alžirske grupe" iz BiH, koji je gotovo sedam godina proveo u zatvoru Guantanamo, Mustafa Ait Idir, rekao je da je "Guantanamo najgore mesto na svetu".

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.