Gurkanje pred vratima Evrope

Izvor: Politika, Beta, 15.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gurkanje pred vratima Evrope

Slovenija neće blokirati pregovore Hrvatske sa Unijom ali samo ako Zagreb pristane na uslove Ljubljane

Od našeg stalnog dopisnika

Ljubljana – Pošto se na pretnje Slovenije da će organizovati referendum o ulasku suseda u EU ukoliko ne odustanu od prejudiciranja međe na kopnu i moru, odazvao predsednik Hrvatske Stjepan Mesić rečima da ne veruje da bi Sloveniji koristilo blokiranje hrvatskog puta u Uniju, javio se ponovo slovenački premijer Borut Pahor. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << On podvlači da Slovenija neće blokirati pregovore Hrvatske sa Unijom ali samo ako Zagreb pristane na uslove Ljubljane.

Pahor kaže da Slovenija preduzima nužne korake kako bi zaštitila svoje nacionalne interese u hrvatskim pregovorima o ulasku u EU, a „na Hrvatskoj je da donese potrebnu odluku”. Domaća štampa s likovanjem javlja šta pišu mediji preko „južne” granice. „Jutarnji list” upozorava da je „Slovenija prvo zahtevala da Hrvatska povuče ili promeni zakone koji su za nju sporni a sada traži hrvatski potpis da u pregovaračkoj dokumentaciji nema stavova o granici; konačno je kristalno jasno da u slovenačkoj politici postoji konsenzus da je sve što je manje od neposrednog izlaska na otvoreno more i celovitosti Piranskog zaliva – poraz nacionalnih interesa”. List opominje da je Slovenija uvek smatrala da treba i može da vodi politiku s pozicije sile kako bi postigla maksimum, zato izbegava međunarodni sud i arbitražu.

Slovenija nema izlaz na otvoreno more a sada upravlja polovinom Piranskog zaliva dok Hrvatska kontroliše drugu polovinu koju je krstila Savudrijska vala. Hrvatski mediji iz izvora domaće diplomatije prenose da nema popuštanja čak i po cenu gubitka dragocenog vremena u pregovorima sa EU s obzirom na zacrtani datum njihovog zaključka, jer bi u suprotnom to značilo poigravanje sa teritorijalnom celovitošću zemlje. Mesić je posle pretnje prvaka slovenačke opozicije Janeza Janše o referendumu koji bi omeo hrvatski ulazak u Uniju, podsetio da je i Slovenija prilikom pristupanja EU bila izložena pritiscima, pa je morala da prihvati tzv. Solanin kompromis i prilagodi svoje zakonodavstvo po pitanju trgovine nekretninama. Tako su građani EU već u roku od četiri godine od potpisivanja slovenačkog pridruživanja dobili pristup tržištu slovenačkih nekretnina, na čemu je posebno insistirala Italija, a Slovenija (neuspešno) pokušala da spreči.

Mesić se čudi da pri ulasku Slovenije u EU nije postavljeno pitanje granica. Nije pomenuo da je i Beč u doba slovenačkih pregovora sa EU pritisnuo Ljubljanu da se prerano odrekne djuti-fri radnji na severnoj granici, čime je Austrija zaštitila lokalne trgovce jer zemljaci radije na granici kupuju jeftinije. Slovenački budžet je tada ostao bez izdašnog izvora deviznog priliva.

Ovdašnje političare nervira što Mesić i premijer Ivo Sanader sad u javnost izlaze sa stavom da će Slovenija shvatiti da se pitanje granice s Hrvatskom može rešiti bilateralnim pregovorima uz arbitražu ili pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Slovenija to ne želi, a Mesić se pravi nevešt kada kaže da ne razume zašto se Ljubljana toliko protivi međunarodnom sudu kao mehanizmu rešavanja problema. Slovenija veruje da je Hrvatska sada u situaciji kada mora pristati na ono na šta inače ne bi (i nije u proteklih 18 godina). Ljubljana strepi da bi u slučaju arbitraže izvukla manje od očekivanog. Zato je Pahor put Zagreba odapeo novu strelicu, odlučan da nema ništa od napretka na pristupnoj konferenciji Hrvatske sa EU 19. decembra ako ne pristane na diktat Slovenije.

Francuska, predsedavajuća EU, pokušava da privoli sukobljene strane da sklope dogovor. Zagreb tvrdi da pristaje na sve uslove, ali da Ljubljana stalno izmišlja nove.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 16/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.