Izvor: B92, 12.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gul sa Tadićem i Koštunicom

Beograd -- Boris Tadić sinoć je primio šefa diplomatije Turske Addulaha Gula. Predsednik Vlade Vojislav Koštunica, sa Gulom je razgovarao danas.

Gul je izjavio da Turska podržava pridruženje Srbije i Crne Gore evropskim integracijama i NATO-u i da je spremna da podrži ekonomski razvoj SCG. "Očekujem da će Balkan, u prethodnoj deceniji razdiran sukobima, imati period stabilnosti i mira i da će biti razvijene sličnosti koje karakterišu zemlje regiona", kaže Gul. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Gul i Tadić su razmenili čestitke povodom odluka Saveta ministara EU da sa SCG i Turskom pokrenu narednu fazu pregovora o pridruženju EU, a Tadić je u tom kontekstu rekao da poslednjih dana ima razloga za zadovoljstvo zbog iskoraka koji su dve zemlje napravile u procesu priključenja EU.

Tadić je Gulu preneo protivljene daljoj fragmentaciji u Jugoistočnoj Evropi i založio se za očuvanje SCG kao modela koji brže vodi ka evropskim integracijama.

Abdulah Gul je prethodno boravio u Prištini, a i danas će biti u Beogradu.

Koštunica se sastao sa turskim šefom diplomatije

Premijer Srbije Vojislav Koštunica i ministar inostranih poslova Turske Abdulah Gul ocenili su u Beogradu da dve zemlje neguju veoma bliske i dobre odnose i da imaju zajednički cilj - članstvo u Evropskoj uniji.

Koštunica i Gul su na sastanku posebno izrazili zadovoljstvo zbog nedavne odluke EU da otpočne pregovore sa državnom zajednicom Srbija i Crna Gora i Turskom, što će, kako je ocenjeno, doprineti ukupnoj stabilnosti i ekonomskom razvoju Balkana, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Navodi se da je posebna pažnja u razgovoru posvećena situaciji na Kosovu i Metohiji i zajednički je ocenjeno da se rešenje mora tražiti kroz dijalog Beograda i Prištine, i da mora biti rezultat kompromisa prihvatljivog za obe strane.

Gul je istakao da je Turska veoma zadovoljna položajem turske nacionalne zajednice u Srbiji i dodao da Vlada Srbije veliku pažnju poklanja položaju nacionalnih manjina. Gul je, kako se navodi, preneo zainteresovanost turskih privrednika da ulažu u Srbiju, a Koštunica je pozvao turske privrednike da učestvuju u investicijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.