Grupa desničara preti tužbama urednicima glasila SNV-a

Izvor: RTS, 27.Sep.2018, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa desničara preti tužbama urednicima glasila SNV-a

Potpredsednik Srpskog nacionalnog vijeća i urednik Biltena "Istorijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima" Saša Milošević izjavio je da tužbe koje je protiv njega i urednice "Novosti" Tamare Opačić najavila grupa hrvatskih desničara deluju malo nadrealno i da nema suda koji će tako nešto prihvatiti.
A onda se, kaže Saša Milošević, prisetiš da se radi o pravosudnom sistemu koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ratne zločine istražuje četvrt veka.
"Na prvi pogled to da te tuži galerija likova od Tompsona i Juriča do Culeja i Skeje deluje malo nadrealno i pomisliš da nema suda koji će takvo nešto prihvatiti. Onda, kad se prisetiš da se radi o pravosudnom sistemu koji ratne zločine istražuje četvrt veka, koji oslobađa ubice zbog sinkope ili porekla iz dobrih porodica, koji deset godina čeka sa suđenjem za najveće korupcijske afere, koji je slep, gluv i nem na silne otimačine i nasilja, ta ti tužba postane realna i sasvim logična. Rat je mir, sloboda je ropstvo, neznanje je snaga", poručio je Milošević u izjavi za Novosti, glasilo Srpskog nacionalnog vijeća.
Kako je prenela Hina, grupa od desetak osoba iz hrvatskog javnog života, među kojima su pevač Marko Perković Tomson, koji u svojim pesmama slavi ustaštvo, zatim Stevo Culej, Zdravko Tomac, Marko Skejo, Anto Đapić, Zvonimir Hodak, Marko Jurič, Ivica Marijačić, Marko Ljubić i Predrag Mišić, najavila je tužbu protiv Miloševića i Tamare Opačić.
Kako je juče izjavio njihov advokat na konferenciji za novinare ispred zgrade Sabora, oni su se odlučili na tužbu zato što im je zasmetalo što su njihove aktivnosti, izjave i tekstovi u periodičnoj publikaciji SNV-a navedeni među ukupno 393 događaja iz 2017. kojima su Srbima želeli da poruče da oni, kao ni njihova kultura, jezik i pismo, a ponajmanje političko delovanje, nisu dobrodošli u Hrvatskoj.
"Reč je o vrlo teškim i ozbiljnim klevetama gde se podmeće govor mržnje, pozivanje na nasilje i tome slično. Bilten je podeljen u dva dela, prvi deo koji se odnosi na sve u tom biltenu, tamo je izuzetno puno ljudi, i on brani agresorske težnje u Hrvatskoj i svaka kritika koja je upućena od ovih ljudi smatra se napadom na srpsku zajednicu, nasiljem, pretnjom nasiljem, govorom mržnje i tome slično", rekao je Knezović.
Knezović je za svoje klijente rekao da su "časni ljudi, poznati hrvatskoj javnosti, koji iza sebe imaju vrlo kvalitetne radove, od naučnih do umetničkih, do političara koji su stvarali hrvatsku državu".
U delu Biltena na koji se Knezović poziva stoji da se ustaški poklič "Za dom spremni" mogao čuti na koncertima koje je Tompson ranije održao u Zagrebu, Nuštru, Varaždinu, Zadru i Slunju. Đapić i Skejo pak smatraju da su njihovi čast i ugled ukaljani u delu izveštaja u kojem aktuelnu vladu kritikuju zbog toga što ne pokazuje energičnost u sprečavanju antimanjinskih i proustaških manifestacija.
"Jedna od činjenica koja ukazuje na to je tabla sa ustaškim pozdravom 'Za dom spremni', koja je u septembru iz Jasenovca premeštena u obližnju Novsku, a o tome je vlada pregovarala sa Markom Skejom, komandantom zloglasne IX bojne Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) 'Rafael vitez Boban', koja nosi ime ustaškoga zločinca, i s Antom Đapićem, bivšim gradonačelnikom Osijeka i predsednikom ekstremno desnog HSP-a, koji je najavio pokretanje referenduma čiji će cilj biti ukidanje prava na zastupljenost nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru", piše, između ostalogu, u pomenutom biltenu.
Culeji je zasmetalo spominjanje njegovog gostovanja u TV emisiji "Bujica" tokom koje se taj poslanik HDZ-a obrušio na saborske kolege iz SDSS-a Milorada Pupovca i Draganu Jeckov, a Tomca u HTV-ovoj emisiji "Global", pri čemu je izneo teoriju zavere o "Memorandumu 2, kojim Srbija izražava pretenzije prema hrvatskoj teritoriji".
Hodak, Marijačić i Ljubić tužbi su se pridružili zbog citiranja naslova i delova njihovih tekstova objavljenih na portalima Dnevno.hr, Narod.hr i u Hrvatskom nedeljniku.
"Ovo je pitanje odnosa svakog normalnog čoveka koji drži do ponosa, časti i dostojanstva pred nekim ko je uzeo pravo da arbitrira umesto hrvatske države, da šalje preteće poruke ljudima koji slobodno misle i koji prisvaja srpsku nacionalnu manjinu i Srbe, časne ljude, da u ime njih kvalifikuje ljude koji postavljaju ozbiljna racionalna pitanja", rekao je Ljubić, čija je kolumna pod naslovom "Srbe bradatog duha Hrvatska mora obrijati na suvo, pa će nestati ugroženosti" citirana u Biltenu.
Iako je Bilten, na koji se u svojim godišnjim izveštajima o stanju ljudskih prava pozivaju različite domaće i međunarodne institucije, poput zastupnika građana i Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije Saveta Evrope, objavljen u aprilu, a javno predstavljen u maju ove godine, grupa je odlučila da tužbu podnese upravo uoči najavljenog protesta veterana u Vukovaru, odnosno u jeku još jedne antimanjinske kampanje, rekao je Milošević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.