Izvor: B92, 18.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruevski o SPC i MPC

Brisel -- Makedonski premijer Nikola Gruevski kaže da su odnosi Makedonije i Srbije dobri, a da je problem među dvema crkvama.

"Ako je tradicija u pravoslavnom svetu da svaka država ima svoju crkvu, ne razumem upornost srpskih vladika, kao ni podršku koju dobijaju od nekih političara u Srbiji za to da se pogoršavaju odnosi samo zato što MPC, kao svaka druga pravoslavna crkva, želi da bude autonomna", ocenio je novi makedonski premijer.

U intervjuu briselskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << TV mreži Jugoistočne Evrope Gruevski je ocenio je da je time problem između srpske i makedonske pravoslavne crkve "poprimio političke dimenzije".

Gruevski je ukazao da je u sporazumu o priznavanju Makedonije Srbija priznala Makedonce kao narod i kao naciju.

Po mišljenju Gruevskog, nema izgleda da se status Makedonske pravoslavne crkve brzo reši jer je tradicija da, kad neka crkva pokušava da dobije autokefalnost, "ima problema sa onom od koje hoće da se otcepi".

Na pitanje da li se tu može videti "grčki uticaj", Gruevski je uzvratio da to ne može ni poreći ni potvrditi, ali da je vidljivo da "problemi nisu samo kanonski, već i da imaju političku pozadinu" i da su vezani i za ime makedonske države.

Gruevski je dodao da mnogi građani i političari misle da postoji takva veza. "Ako je tako, onda je Srbija talac u celoj situaciji, pogoršava svoje odnose sa nama zbog Grčke. Ne znam ima li korist od toga i nadam se da će u idućim godinama shvatiti apsurdnost cele situacije", rekao je.

Gruevski je rekao da Makedonija poštuje Srbiju i njenu crkvu, da želi saradnju, ali da od druge strane očekuje elementarno poštovanje prema svojoj crkvi.

On je uveren da bi, ako bi se sa Atinom rešio problem oko imena Makedonije, to "u celini ubrzalo i rešavanje problema crkve".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.