Gruevski i Ahmeti na korak od dogovora o novoj vladi?

Izvor: RTS, 11.Jan.2017, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruevski i Ahmeti na korak od dogovora o novoj vladi?

VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog i DUI Alija Ahmetija mogli bi do kraja sedmice postići dogovor o formiranju zajedničke vlade, piše dnevnik Ljajm. Ahmetijeva stranka bi, prema tom izvoru, dobila mesta predsednika Sobranja i ministra finansija uz "kozmetičke promene" zakona o jeziku. VMRO-DPMNE ostaje na vlasti.
Najsnažnije makedonske i albanske partije u Makedoniji, VMRO-DPMNE i Demokratska unija za integracije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na korak su od dogovora o formiranju nove vlade, piše dnevnik na albanskom Ljajm.

Ukoliko do dogovora zaista i dođe, vladajuća koalicija će imati 61 od ukupno 120 poslanika u Sobranju. što praktično znači da se Makedonija sprema za nove vanredne parlamentarne izbore.
Albanski izvori u Makedoniji navode i da bi ovu koaliciju mogla podržati i dva poslanika Demokrstake partije Albanaca.
Ljajm piše da je u poslanja 24 časa došlo do ozbiljnih promena u odnosima dve najsnažnije partije u Makedoniji, pa je Ahmeti izgubio inicijativu i ključ za sastav nove vlade vratio Gruevskom u ruke.
VMRO-DPMNE je, prema tom izvoru, Ahmetiju već ispostavio spisak osoba koje nisu prihvatljive za mesta ministara, ali ni za pregovarače. Partija Nikole Gruevskog traži, navodno, da pregovore na strani Demokratske unije za integracije vode Musa Džaferi i Bekim Neziri.
Gruevski je, navodno, Ahmetiju ponudio mesta predsednika Sobranja i ministra finansija, te kozmetičke promene zakona o upotrebi jezika,
Problem za Ahmetija mogla bi da predstavlja činjenica da su Albanci u Makedoniji, uključujući i pristalice njegove stranke, mahom protiv nove koalicije sa Gruevskim.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.