Grigorije zaboravio Stepinca

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jun.2015, 04:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grigorije zaboravio Stepinca

Poseta pape Franje Sarajevu bila je izuzetno uspešna, opšta je ocena u BiH nakon što je poglavar Rimokatoličke crkve u subotu uveče napustio ovu zemlju pošto je u njoj proveo gotovo 12 časova.

Čak je i razgovor sa episkopom zahumsko-hercegovačkim protekao u tolerantnom ćaskanju bez pominjanja namere Vatikana da proglasi svecem "ustaškog kardinala", Alojzija Stepinca.

Na svakom mestu gde se papa pojavio, bilo to prilikom susreta sa političarima ili običnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << građanima, dominirale su istovetne poruke o potrebi jačanja mira, tolerancije, suživota i poverenja. Svakako najinteresantniji susret papa je imao sa predstavnicima ostalih velikih verskih zajednica u BiH, pravoslavnom, muslimanskom i jevrejskom. Delegaciju SPC-a predvodio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije koji je nekoliko dana pre dolaska pape Franje rekao da njegova poseta "budi nadu i šalje ohrabrujuću poruku".

Episkop Grigorije se u međuvremenu našao na udaru pojedinih medija i verskih analitičara zbog činjenice da namerava da se sretne sa papom iako između Katoličke i Pravoslavne crkve postoji mnogo neslaganja, naročito po pitanju proglašavanja Alojzija Stepinca za sveca, što je gorući spor između SPC i Vatikana i jedan od glavnih razloga što papa još nije pozvan da poseti Beograd.

U BiH, bezbednosnim službama zadovoljni su kako je protekla papina poseta. Nisu zabeleženi incidenti, a za sve anomalije u strogo utvrđenom protokolu bio je kriv sam papa. On se zaustavljao u razgovoru s građanima, pozdravljao s decom i zadržavao na nekim mestima više nego što je bilo predviđeno. Prilikom ispraćaja na aerodromu, nije propustio priliku ni da se rukuje sa osobljem, te mladima u narodnim nošnjama koji su mu poželeli srećan put.

U obraćanju papi Grigorije nije pominjao slučaj "Stepinac", ali nije propustio priliku da ukaže na posledice Drugog svetskog rata.

- BiH je tek izašla iz rata, a još se priča o ratu kao da se juče završio. Razumljivo, jer rat donosi nesreću, svireposti i ubistva, uvek najnedužnijih ljudi, a ubica i žrtava ima na svim stranama. Međutim, nas decu Crkve Božje posebno treba da brine i sramoti činjenica da su kod nas hrišćani ubijali i hrišćane i nehrišćane, pa je stoga ova zemlja još od Drugog svetskog rata puna grobova, jama, porušenih crkava i manastira - rekao je episkop Grigorije.

On je naveo da je "mnogo toga divnog i originalno bosanskohercegovačkog nastalo upravo prožimanjem različitih kultura, religija i naroda koji ovde žive".

- Međutim, taj uzajamni suživot u miru i poštovanju posle ovog poslednjeg rata još nismo sasvim postigli, i baš u tome očekujemo i vašu pomoć - rekao je Grigorije.

* SPC ide na noge papi

* Zapadni mediji: Papa ohrabrio pomirenje 20 godina posle rata

* Papi pukao štap za vreme posete Sarajevu

* Hrvati čekaju da im dođe papa, pa da Stepinca proglase svecem

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.