Grigorije: Dolazak pape u Sarajevo je ohrabrujuća poruka

Izvor: RTS, 05.Jun.2015, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grigorije: Dolazak pape u Sarajevo je ohrabrujuća poruka

Dolazak pape Franje u Sarajevo je verski događaj od važnosti prvenstveno za Katoličku crkvu, a njegov susret sa pravoslavnima tokom te posete je događaj koji budi nadu i šalje ohrabrujuću poruku, izjavio je vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.
Vladika Grigorije, koji će predvoditi delegaciju SPC tokom posete pape Franje Sarajevu, u izjavi za Tanjug kaže da je dolazak poglavara Katoličke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << crkve značajan događaj za bilo koju sredinu, te da su razlozi za to jasni.

Papa je, kaže vladika, ličnost koja predvodi preko milijardu vernika i kao takav je "glava" najbrojnije hrišćanske Crkve na svetu.
I politička težina koju kao predsednik jedne male, ali uticajne države poseduje takođe je nešto što se podrazumeva kao jedan od aspekata svake njegove misije, poručuje vladika i ističe da je dolazak pape, na planu međuhrišćanskog dijaloga veoma podsticajan i za Pravoslavnu crkvu.
"Neposredan susret je preduslov svakog dijaloga i nadasve preduslov života. Zato je i ovaj susret rimskog pape i nas pravoslavnih, događaj koji budi nadu i šalje ohrabrujuću poruku", naveo je vladika.
Ističe da, imajući u vidu da ovaj susret treba da se dogodi u Sarajevu, gradu u kojem je, podseća, živeo najveći broj hrišćana u BiH, među kojima je bilo Hristovih sledbenika i zapadnog i istočnog obreda, daje ovom susretu još bitniji predznak.
"Tužna je činjenica da je danas broj hrišćana u gradu na Miljacki gotovo zanemarljiv, te papin dolazak doživljavamo i kao ohrabrenje i priznanje postojanog svedočanstva preostalih vernika Hristove vere u Sarajevu", ukazao je vladika Grigorije.
Papa Franja, po rečima vladike Grigorija, svojim jednostavnim ali zato snažnim propovedanjem jevanđelja u našem vremenu uspeva da pred svet iznese nepatvorenu reč Božju.
"Za vernike, a pogotovo za one koji se trude u propovedanju jevanđelja što i jeste zadatak svih krštenih, to je inspirativan znak da se može svedočiti vera u ovom jednako kao i drugim vremenima. Potrebna je, međutim, hrabrost i doslednost, uz iskreno pokajanje i međusobno praštanje", poručio je vladika zahumsko-hercegovački.
Očekuje se da će papu Franju u Sarajevu dočekati više od 65 hiljada vernika iz svih država regiona Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije, ali i Albanije i Austrije.
Iz Islamske zajednice u BiH poseti će prisustvovati 50 članova na čelu sa poglavarom te verske zajednice Huseinom Kavazovićem. Jevrejsku zajednicu će predstavljati 29 članova, na čelu sa Jakobom Fincijem, a katoličku delegaciju od 58 članova predvodiće vrhobosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.
Iako zvanično nije saopšteno, mediji u BiH pišu da će posetu pape Franje obezbeđivati više do 10.000 pripadnika svih jedinica bezbednosnih službi i žandarmerija Vatikana.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Grigorije: Dolazak pape u Sarajevo je ohrabrujuća poruka

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jun.2015

MOSTAR - Dolazak pape Franje u Sarajevo je vjerski događaj od važnosti prvenstveno za Katoličku crkvu, a njegov susret sa pravoslavnima tokom te posjete je događaj koji budi nadu i šalje ohrabrujuću poruku, izjavio je vladika zahumsko-hercegovački Grigorije...Vladika Grigorije, koji će predvoditi...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.