Greška, izvinite: Hrvatska vratila zaplenjene avione srpskim biznismenima!

Izvor: BKTV News, 16.Nov.2017, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Greška, izvinite: Hrvatska vratila zaplenjene avione srpskim biznismenima!

Avioni su u utorak odleteli iz Zagreba.

Avioni srpskih aviokompanija "Infinity Aviation" i "AirPink" koje je hrvatska carina bila zaplenila na aerodromu "Franjo Tuđman", u utorak su odleteli iz Zagreba, piše Večernji.hr.

Kako je za Večernji.hr kazala Dorotea Jurčić iz Advokatske kancelarije "Dragičević i partneri", koja u Hrvatskoj zastupa te aviokompanije, u ponedeljak im je stiglo obaveštenje od Carinske uprave da su otpali razlozi za zadržavanje aviona i >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da ne moraju da plate nikakvu kaznu. Ali, carinski postupak je i dalje u toku.

S obzirom na to da su avioni bili zadržani kao osiguranje u slučaju da postoji carinski dug, advokati "AirPinka" i "Infinity Aviationa" se nadaju da će postupak biti obustavljen jer nije tražen nikakav drugi oblik osiguranja.

Jurčić navodi da još uvek čekaju zvanično rešenje carinske uprave hoće li te dve aviokompanije teretiti za neki prekršaj ili ne. Cesna "Infinity Aviationa" koja je u vlasništvu srpskog preduzetnika Miće Jovanovića, zaplenjena je na zagrebačkom aerodromu 4. novembra nakon što je iz Madrida u Zagreb prevezla fudbalera Matea Kovačića i njegovu suprugu Izabel.

Avion "AirPinka" koji je leteo na relaciji London-Zagreb, u vlasništvu srpskog medijskog mogula Željka Mitrovića, zaplenjen je nedelju dana pre. U oba slučaja je, prema rečima advokata, Carinska uprava pogrešno primenila zakonodavstvo RH i EU te su letove te dve aviokompanije protumačili kao sabotažu, tj. da su to bili letovi unutar jedne države.

Pogrešno tumačenje tih letova, kako je objasnila Jurčić, pozadina je carinskog prekršaja za koji se terete aviokompanije a to je da nisu imali odobrenje za privremeni uvoz aviona. Hoće li pak srpske aviokompanije tražiti odštetu od Hrvatske zbog zadržavanja aviona, zbog čega su imale dnevne štete od nekoliko desetaka hiljada evra, njihova advokatica kaže da će to zavisiti od ishoda postupka i odluci stranaka.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.