Izvor: B92, 22.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Granična nostalgija

Budimpešta -- Izložba "Budimpešta kaže zbogom granicama" juče otvorena u glavnom gradu Mađarske.

Posetioci ovog neobičnog događaja osetili su na svojoj koži kako je izgledalo prelaženje granice tokom komunističke diktature. Sličan tretman tokom prelaženja granica, građanima Srbije i dalje je svakodnevica. Graničari, bivši službenici graničnih patrola, koji su nekada radili na najčuvanijoj granici Mađarske - sa Austrijom, ipak su dočekali da budu specijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vodiči na izložbi posvećenoj baš tom periodu njihove istorije.

Ištvan Borš je od 1967-2005. radio kao graničar, i veoma je srećan što granica više nema.

"Tokom 60-ih, 70-ih i 80-ih ljudi nisu imali nikakav izbor, ukoliko su bili regrutovani za graničare. To je, jednostavno bila njihova dužnost. Veoma teško smo podnosili sve te ljudske tragedije koje smo na granici videli", rekao je on.

Trabanti i frižideri Gorenje, takođe su deo izložbe, jer to su bili najpopularniji proizvodi koje su Mađari kupovali kada su se granice otvorile 1989. godine.

"Izložba baca pogled na osećanje koje smo imali dok smo za vreme komunizma prelazili granicu. Sećam se koliko je to bilo frustrirajuće, ali mladi to ne osećaju, jer granica više nema. Ovo je deo mađarske istorije. Ne želimo da to isto osete i posetioci, ali je potrebno da znaju", rekao je Laslo Magač, umetnički direktor izložbe.

Najveći deo posetilaca izložbe "Budimpešta kaže zbogom granicama" činile su organizovane grupe školske dece, a zainteresovani za mračnu komunističku prošlost Mađarske mogli su da je osete, sve do sinoć, kada je počela i velika žurka, kojom se proslavilo nestajanje granica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.