Izvor: B92, 23.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Granice prelaze u ruke policije

Beograd -- Državnu granicu ubuduće bi trebalo da čuva policija, a ne vojska.

Sporazum o tome su potpisali ministar odbrane Srbije i Crne Gore, Prvoslav Davinić, i ministar policije Srbije, Dragan Jočić. "Ovo je istorijski dan, oblast obezbeđivanja granica uredili smo u duhu približavanja normama Evropske unije", ocenio je Dragan Jočić.

"Novim konceptom čuvanja granice po evropskim kriterijumima obezbedićemo da granična policija omogući brži protok ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i roba preko granice, a uvođenje integrisanog upravljanja granicom će omogućiti bolju i delotvorniju saradnju sa zemljama u okruženju, zemljama regiona i zemljama Evropske Unije. Ovaj koncept integrisanog čuvanja granice znači potpuno novu metodologiju, koja će znatnoj meri sprečiti, terorizam, migracije i trgovinu ljudima", ocenio je Jočić.

Sličan stav o istorijskom danu imao je i ministar Davinić. "Mi smo pre desetak dana napravili jedan isto tako značajan istorijski korak, otvorili smo jedan od naših čuvanih objekata posebne namene, to je Topčider. Javnost je time možda bila zbunjena, ali to je deo procesa reforme, otvorenosti prema našoj zajednici i našem narodu, ali i prema međunarodnoj zajednici. Ovo je drugi značajan korak - MUP preuzima granice od vojske".

Preuzimanje granica odvijaće se postepeno, a prva granica koju će policija preuzeti od Vojske je ona sa Mađarskom. Ministar Davinić rekao je da se Vojska povlači sa granične linije, ali da će ona nastaviti da obezbeđuje državu po dubini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.