Gradonačelnici ne skidju albansku zastavu

Izvor: Politika, 27.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnici ne skidju albansku zastavu

Skoplje – Predsednici opština sa većinskim albanskim stanovništvom neće poštovati odluku Ustavnog suda Makedonije i neće skidati albansku nacionalnu zastavu sa državnih ustanova, piše skopski list "Dnevnik".

Ustavni sud je doneo odluku da se ukinu delovi Zakona o upotrebi zastave zajednica, što znači da pripadnici etničkih zajednica u opštinama u kojima su u većini neće moći da istaknu svoje zastave ispred ustanova i u objektima opštine, državnih organa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << javnih službi, kao i na prijemima domaćih i stranih državnih rukovodilaca.

Gradonačelnik Tetova Hazbi Lika, član opozicione Demokratske unije za integraciju (DUI), partija Albanaca u Makedoniji, izjavio je za "Dnevnik" da neće poštovati odluku suda, jer je smatra političkom. "Ovom odlukom narušavaju se duh i odredbe Ohridskog dogovora. Indikativno je što inicijativa o ocenjivanju zakonitosti upotrebe zastave dolazi iz vladajuće većine... Kao gradonačelnik najveće opštine gde žive Albanci, neću poštovati najnoviju odluku Ustavnog suda", izjavio je Lika.

Potpredsednik Demokratske partija Albanaca (DPA) Ruždi Matoši izjavio je za "Dnevnik" da će ta partija tražiti ostavku predsednika Ustavnog suda Mahmuda Jusufija. "Ovo (odluka Ustavnog suda) je scenario da bi se iskomplikovali događaji u Makedoniji, da bi se stvorila haotična atmosfera i da bi se podgrejale međuetničke strasti", izjavio je Matoši.

Opoziciona SDSM je 1997, kada je bila na vlasti, oštro reagovala u Gostivaru zbog istaknute albanske zastave ispred opštinske zgrade. Policija je tada napravila akciju u kojoj su zastave skinute, ali je bilo nemira u kojima je veći broj Albanaca bio povređen.

Zakon o upotrebi zastave zajednica donet je 2004. u vreme koalicije SDSM i DUI. Prema tom zakonu, zastava Albanaca i drugih zajednica može se koristiti u opštinama gde oni predstavljaju većinsko stanovništvo, odnosno više od 50 odsto.

Ustavni sud juče je ukinuo tu odredbu sa šest glasova "za" i četiri "protiv". Protiv su bile sudije albanske nacionalnosti i jedan pripadnik drugih zajednica.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.