Građani protestuju zbog uklanjanja spomenika Puniši Račiću, pokrenuli peticiju

Izvor: BKTV News, 22.Jul.2017, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani protestuju zbog uklanjanja spomenika Puniši Račiću, pokrenuli peticiju

Odluka da se ukloni spomenik Puniši Račići koji su podigli njegovi bratstvenici i seljani pored njegove rodne kuće selu Slatina kod Andrijevice naterala je grupu građana da na društvenim mrežama pokrene potpisivanje inicijative i pisma Vladi Crne Gore i šefu diplomatije Srđanu Darmanoviću.

Navode da na ovaj način žele da upute "javno nezadovoljstvo zbog pozicije Ministarstva spoljnih poslova, koje skoro godinu ćuti o ignorisanju protestne note koju je Crna Gora uputila >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Hrvatskoj 1. avgusta 2016. godine, povodom podizanja spomenika hrvatskom teroristi Miri Barešiću", pišu "Novosti".

Inicijatori peticije navode da je Vlada CG ekspresno reagovala na diplomatsku notu iz zvaničnog Zagreba, kao i da su propratili reakciju hrvatskih političkih partija i državnih medija po spornom pitanju. Po istom, ili čak gorem pitanju, zvanična Hrvatska reagovala je dijametralno suprotno.

U saopštenju se navodi da se Vlada i MVP Crne Gore izjasne po tom pitanju i javnost obaveste o efektima svoje protestne note zvaničnom Zagrebu. Zahtevaju i da se objavi obrazloženje u odgovoru na protestnu notu, ako je odgovora bilo, kao i koji je konačan stav zvanične Crne Gore po tom pitanju.

U Hrvatskoj je Barešiću 2016., u Dragama kod Pakoštana, na trgu koji nosi njegovo ime, otvoren spomenik - osobi koja je "na ciničan i svirep način učestvovala u monstruoznom ubistvu ambasadora Jugoslavije Vladimira Rolovića, rođenog Baranina. Napad je izvršen 7. 4. 1971. u Stokholmu.

Potpisnici peticije dodaju i da je "veličanje teroriste nastavljeno" time što je u Splitu jedna ulica dobila ime po njemu, a u Seget Vranjici - Obala Mira Barešića.

Predsednik Odbora za podizanje spomen-obeležja poslaniku Radikalne stranke, Puniši Račiću, u rodnoj Slatini kod Andrijevice, Milosav Miško Dukić sklopio je sporazum o priznavanju krivice i prihvatio kaznu od pola godine zatvora, uslovno na dve godine.

"Preuzeo sam krivicu na sebe, bez obzira na to što nas je u Odboru bilo sedmorica", kazao je Dukić. V. N.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.