Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Sep.2018, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Makedonije sutra odlučuju o imenu države

Građani Makedonije će sutra na referendumu odlučivati da li su za to da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

Makedonci će na pitanje "Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?" odgovarati na 3.480 biračkih mesta u 80 opština, koja će biti otvorena od 7.00 do 19.00.

Pravo da se izjasni o tom dogovoru, kojim se rešava skoro trodecenijski spor oko imena Makedonije, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ima 1.806.337 građana.

Prema Državnoj izbornoj komisiji, da bi referendum bio uspešan moraju da se ispune dva uslova - da izađe najmanje polovina upisanih birača plus jedan, odnosno više od 903.169 ljudi, i da "za" zaokruži najmanje njih 451.586.

Referendumsko izjašnjavanje će nadgledati rekordnih 12.400 posmatrača, od kojih će 493 biti strana, a za praćenje su se akreditovala i 83 strana novinara iz 32 medija.

Najavljeno je da će referendum obezbeđivati više od 6.000 policajaca, a ministar policije Oliver Spasovski je najavio da će biti kažnjavano i svako onemogućavanje i sprečavanje građana da se izjasne.

Dogovorom Makedonije i Grčke, koju su u julu postigle vlade Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, predviđeno je da Makedonija imenu doda geografsku odrednicu "severna", a sporazum predviđa i garancije za makedonski jezik i nacionalni identitet.

Uspešan referendum i ustavne promene do kraja ove godine, koje garantuju promenu naziva države u "Severna Makedonija", uslov su za makedonsku integraciju u EU i NATO, što je Grčka blokirala zahtevajući da se najpre reši međusobni spor oko naziva.

Dogovor sa Grčkom i referendum o imenu Makedonije, koji su ocenili kao istorijski i važan za budućnost zemlje, snažno su podržale SAD i zemlje EU.

Na referendumu će danas, dan pre, glasati bolesni i invalidi, zatvorenici i državljani Makedonije u inostranstvu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Gradjani Makedonije sutra odlučuju o imenu države

Izvor: Beta, 29.Sep.2018

Gradjani Makedonije će sutra na referendumu odlučivati da li su za to da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.Makedonci će na pitanje "Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?" odgovarati na...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.