Građani Crne Gore veruju SPC

Izvor: RTS, 19.Jul.2019, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Crne Gore veruju SPC

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je institucija u koju Crnogorci imaju najveće poverenje, pored obrazovnog i zdravstvenog sistema te zemlje, prenose "Vijesti".
Građani imaju najviše poverenja u sistem obrazovanja (52 odsto), SPC (46,6) i zdravstveni sistem (44,7).

Da treba da postoji samo SPC smatra 46,6 odsto, dok samo 4,9 odsto građana, kako se navodi u istraživanju CEDEM-a, veruje da treba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da postoji samo nekanonska CPC.
Ukupno 22,4 odsto smatra da treba da postoje obe crkve, dok 20,7 odsto nije iznelo stav po ovom pitanju.
Kada je u pitanju rad Vlade, veći je broj građana koji nisu zadovoljni radom Vlade u odnosu na one koji su zadovoljni, U decembru je radom Vlade bilo zadovoljno 31 odsto građana, a u julu 28,8 odsto.
I dalje se smanjuje broj građana koji smatraju da Crna Gora ide pravim putem i povećava se broj građana koji smatraju da Crna Gora ide pogrešnim putem, prenose Vijesti.
Takođe, i dalje se smanjuje poverenje građana u političke institucije sa 37,5 odsto u decembru prošle godine na 34,7 u julu.
Ukupno 58 odsto građana smatra da Crna Gora treba da bude članica Evropske unije. Ipak, to je umereni trend pada podrške članstvu sa 63.3 odsto na 58.2 odsto, prenose Vijesti.
Protiv učlanjenja u EU je 23 odsto, a 19 odsto nema određeno mišljenje.
Smanjeno je interesovanje za NATO, u CEDEM-u navode da je društvo i dalje veoma podeljeno oko ovog pitanja. Trend podrške je umereno negativan.
EU je glavni oslonac, ali je ujednačen i relativno je visok broj onih koji smatraju da se treba oslanjati na Rusiju i SAD; 33,4 odsto ispitanika smatra da se treba oslanjati na EU, na SAD 23, a na Rusiju 23,2.
Istraživanje je realizovano od prvog do 13. jula. U istraživanju su učestvovala 1.002 ispitanika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

REŽIMSKI PRITISAK BEZ REZULTATA: Visok nivo poverenja u SPC kod građana Crne Gore

Izvor: Večernje novosti, 19.Jul.2019

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je institucija u koju Crnogorci imaju najveće poverenje, pored obrazovnog i zdravstvenog sistema te zemlje, pišu crnogorski mediji Srpska pravoslavna crkva (SPC) je institucija u koju Crnogorci imaju najveće poverenje, pored obrazovnog i zdravstvenog...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.