Gradiće se od „Avale” do Zavale

Izvor: Politika, 24.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradiće se od „Avale” do Zavale

Usvojen Detaljni urbanistički plan Budve. Obećavaju da centar neće biti zabetoniran a da će gradsko područje imati mediteranski izgled

Budva – Budvanski parlament dao je „zeleno svetlo” stranim i domaćim investitorima koji su odavno „bezecovali” najatraktivnije lokacije u najužem gradskom području. Većinom glasova usvojen je Detaljni urbanistički plan „Budva centar”, koji zahvata prostor od hotela „Avala”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji se naslanja na gradsku plažu Ričardova glava do rta Zavala na kojemu ruska kompanija „Miraks” uveliko gradi supermoderno turističko naselje.

– Veliki investitori koji su voljni da grade ekskluzivne objekte uz Slovensku plažu, iza kao i zapadno i severno od nje, moći će sada da veoma brzo dobiju građevinske dozvole i druge papire kako bi počeli sa radom – kažu u SO Budva.

Neće se, dakle, više dešavati da počne izgradnja, kao što je to bio slučaj sa Zavalom, a da se kasnije obezbeđuje planska dokumentacija, što je stvorilo dosta problema i investitoru i opštini. S druge strane, oni koji su spremni da ulažu novac neće gubiti dragoceno vreme. Konačno, i sama opština će imati više para jer će se u njenu kasu sliti prilično novca od komunalnih i drugih taksi.

Dugo najavljivani investicioni ciklus počinje, dakle, narednih meseci. On se meri milijardama dolara. Najveći graditeljski zahvat sledi u Turističkom naselju „Slovenska plaža” i oko njega. Uz potpunu rekonstrukciju sadašnjeg naselja, koje raspolaže sa oko 3.000 kreveta, biće izgrađeni novi hoteli sa dvadesetak i više spratova. Jedan od glavnih investitora je kraljevska porodica iz Abu Dabija. Tu su i drugi investitori koji će graditi nove hotele takođe na prostoru oko Slovenske plaže. Uskoro će početi i gradnja na brdu Spas koje se uzdiže iznad Budve, prema Boki kotorskoj. Uz golf terene belgijski investitor Žan Luk Dumotrije gradiće hotel, a na padinama brda gradiće se jedinstven hotelski lanac „Serbona”, u koji će takođe inostrani partner uložiti veliki novac. Predviđena je i gradnja više turističkih i poslovnih objekata od „Avale” prema Slovenskoj plaži.

Grad neće biti zabetoniran i prenatrpan, kako se to neretko čuje, poručuju iz SO Budva. Vodilo se računa da uže gradsko područje ima izgled mediteranskog grada koji će imati oko 30.000 stanovnika. Primat, dakako, ima hotelska industrija, dok je privatna gradnja i te kako ograničena.

Veliki radovi se očekuju tokom naredne godine. U opštini ističu da će narednih meseci biti usvojeni i drugi urbanistički planovi koji tretiraju atraktivne lokacije od Bečića do Petrovca. Njihovim donošenjem investitori koji poduže čekaju moći će da krenu s gradnjom novih naselja i elitnih hotela sa pet, šest i više zvezdica. Najveći „napad” biće u zoni Reževića (lokacije Smokvica i Skočidjevojka), kod Svetog Stefana (Crvena glavica i Drobni pijesak), kao i uz Bečićku plažu.

Savo Gregović

[objavljeno: 25/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.