Grad poznat po letnjim ljubavima

Izvor: Politika, 01.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad poznat po letnjim ljubavima

U Petrovcu, jednom od „junaka” serije „Ranjeni orao”, turistički život je počeo šezdesetih godina prošlog veka

Petrovac – Serija RTS „Ranjeni orao” koja je upravo završena, proteklih nedelja uveliko je za mali ekran vezala Petrovčane. Razlog više za to je i činjenica što se ovaj gradić na Budvanskoj rivijeri koji je „pokriven” kablovskom televizijom kao i druga mesta obale, često pominjao u romantičnoj priči o ljubavima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << lepe Anđelke. Baš ovde, uz peščano žalo koje samuje ovih zimskih dana, mlada studentkinja prava iz Beograda doživela je prvu ljubav koja će bitno promeniti njen život.

– Svakako da je serija Zdravka Šotre izvanredna reklama za naše mesto, kaže Zlatko Vukelić, iskusni turistički radnik koji pamti razna vremena ovog privlačnog mesta. – Šteta što nije bilo više scena iz Petrovca, jer zasigurno nema boljeg marketinga nego kada se „igra” u jednoj ovakvoj TV priči koja je potukla sve rekorde u gledanosti na širim prostorima.

Od vremena kada se radnja serije događa, a to je period između dva rata,Petrovac je mnogo promenio izgled.I, dakako, turističku ponudu.Baš nekako u vreme Anđelkine prve ljubaviPetrovac su otkrili beogradski studenti.Mesto je imalo svega nekoliko kuća,kafana,prodavnica i dva-tri pansiona,kada je student arhitekture Đokica Jovanovićsa grupom kolega stigao ovde.Formirali su studentsku kolonijukoja je godinama kasnije rasla.Posle su dolazili i strani gosti,Česi i drugi.

– Studenti su,uistinu,bili pioniri petrovačkog turizma.Neki od njih,među kojima je bio i pokojni Jovanović, kasnije su decenijama bili stalni gosti.Imali su besplatan odmorjer su bili pravi ambasadori Petrovca,seća se Vukelićkoji je bio upravnik više petrovačkih hotela.

Intenzivan turistički život u Petrovcu je počeo šezdesetih godina izgradnjom hotela „Oliva” i njegovih atraktivnih vila.Lepi hotel uz samu plažu odneo je razorni zemljotres,a nedaleko od tog mesta podignut je hotel „Palas”u komese godinama odmaraju gosti iz Srbije i ostalih bivših jugo republika,a u poslednje vreme Francuzi.Renovirani su hoteli „Četvrti juli” i „Rivijera”, „Kastel lastva” je u solidnom stanju,a sagrađeno je i nekoliko lepih,manjih privatnih hotela.Pored njih su brojne konobe i restorani sa primorskom kuhinjom,raskošne vile i novi stanovi koje su poslednjih godina izgradili bogati Rusi,ali i Podgoričani,Beograđani i, dakako, sami meštani.Petrovac je,kažu stručnjaci,i pored intenzivne gradnje koja je ovde ipak bila planska,urbanistički najsačuvanije mesto na Crnogorskom primorju.Svi ti objekti od kamena,ali i savremenih materijala,lepo su uklopljeni u gustu borovu šumu,maslinjake i oleandere.Sačuvana su vanredno lepa izletišta kao što su Lučice sa prekrasnom plažom,Buljarica koja je u neposrednoj okolini.Uz desni bok Petrovcu je uvala Perazića do u kojoj niče novi hotel „As”,koga grade Rusi.

– Petrovac je bio,a što je mnogo važnije i ostaoletovalište mladih.Mada su se vremena promenila pa i prve ljubavi stižu mnogo ranije nego u vreme kada je ovde odmarala prelepa Anđelka,Petrovac je i dalje poprište sudbinskih susreta i srednjoškolaca i studenata.Petrovac najviše vole Beograđani,ali sve više i mladi iz drugih krajeva eks Jugoslavije,kaže Vukašin Zenović,pravnikkoji živi u ovom mestu i dobro poznaje njegove letnje „mene”.

Da Petrovac zaista ima magnet koji nije tako lako objasniti potvrđuju podaci o vraćanju turista.Nema mesta na obali koje ima tako stalne goste kao što je slučaj sa ovim lepim mestom ispred kojeg stražari ostrvo Katič.

– Nemac Hubert Štahlis je decenijama,bio gost Petrovca.Dolazio je i po dva puta godišnje.Isto tako i Irac Džord Levis sa suprugom Ivelin.Brojni stranci,ali i domaći u koje i dalje ubrajamo turiste iz Srbije,ali i ostalih bivših država SFRJ,dolaze iz godine u godinu.Svoju ljubav i privrženost su najbolje potvrdili kada su ovde stigli i leta 1979.kada je Petrovac posle razornog potresa bio u ruševinama.Ovo mesto se voli, a tome svakako,osim jedinstvenih lepota, doprinosi i srdačan odnos meštana prema gostima,rekao nam je Zlatko Vukelić.

Savo Gregović

[objavljeno: 02/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.