Grabar Kitarovićeva sa predsednikom Izraela: Ne poričemo svoju prošlost

Izvor: RTS, 30.Jul.2019, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grabar Kitarovićeva sa predsednikom Izraela: Ne poričemo svoju prošlost

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović boravi u posetu Izraelu, gde se sastala i sa predsednikom Reuvenom Rivlinom. Jedna od tema razgovora bio je i spor sa jevrejskom zajednicom u Hrvatskoj.
Tokom privatnog sastanka Grabar Kitarovićeva je zatražila Rivlinovu pomoć u rešavanju spora između hrvatske vlade, Grada Zagreba i Svetskog jevrejskog kongresa i "male ali aktivne židovske zajednice" u Hrvatskoj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Hrvatska vlada je predložila postavljanje spomenika žrtvama Holokausta, a projekat su preuzele lokalne vlasti u Zagrebu. Međutim, jedan deo jevrejske zajednice veruje da Grad Zagreb pokušava da zataška fašističku prošlost Hrvatske.
Predsednica Hrvatske je, kako Indeks prenosi, uverila Rivlina da to nije slučaj i da Hrvatska ne pokušava da porekne svoju prošlost.
Grad Zagreb je ponudio da se podigne drugi spomenik u skladu s onim što jevrejska zajednica želi, ali ta ponuda nije mogla da izgladi spor.
Rivlin je rekao da će učiniti sve što može kako bi pomogao, ali da ne može da se meša u hrvatske poslove.
Grabar Kitarovićeva je govorila i o Hrvatskom odboru za restituciju, koji je pojedincima i zajednici dodelio imovinsku i novčanu naknadu, ali je navela da to ide presporo.
Deo problema, kako kaže hrvatska predsednica, leži u tome što nema preciznih podataka o tome koliko je hrvatskih Jevreja ubijeno i koliko njih ima pravo na restituciju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.