Grabar Kitarović: Niko još nema većinu za davanje mandata

Izvor: RTS, 28.Sep.2016, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grabar Kitarović: Niko još nema većinu za davanje mandata

Na Pantovčaku je završen prvi krug konsultacija o izboru mandata za sastav nove hrvatske Vlade, a predsednica Kolinda Grabar Kitarović je, nakon susreta sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka, izjavila da u ovom trenutku nema potrebne većine za davanje mandata.
Kolinda Grabar Kitarović je, nakon konstulacija, rekla da je zadovoljna obavljenim razgovorima sa zastupnicima koji su, kako je rekla, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pokazali konstruktivnost i odgovornost za formiranje stabilne vlade, a time i odgovornost prema svim građanima.

Najavila da će se drugi krug konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka održati 10. oktobra, te da će konstitutivnu sednicu Sabora zakazati za 14. oktobar.
Prethodno se novinarima obratio šef HDZ-a i najverovatniji mandatar Andrej Plenković rekavši da je razgovor s predsednicom Grabar Kitarović trajao 15 minuta duže od predviđenog vremena.

"Obavestili smo je o toku pregovora. Dosadašnji razgovori nam kao pobedniku izbora daju uverenje da ćemo uskoro biti u situaciji da imamo preko 76 potpisa koji su potrebni za dobijanje poverenja za sastav buduće vlade. Čini mi se da su stavovi drugih stranaka kakav je i naš, dakle, optimistični smo i nastavljamo razgovore", kaže Plenković.
Plenković je rekao da HDZ želi vladu s Mostom nezavisnih lista, te dodao da sa SDSS-om još nije postignut konkretan dogovor niti fiksne kvote u sastavu buduće vlade.
Plenković je siguran da će uskoro ostvariti sve preduslove za sastavljanje nove vlade.
"Mi smo dobili 61 mandat, Most je dobio 13, to je okvir na osnovu kojeg razgovaramo o budućem sastavu vlade." Kaže i da žele da predsednica ima sasvim jasne garancije", rekao je šef HDZ-a i dodao da što se te stranke tiče nadaju se da će vlada biti formirana jer je to potrebno da sistem profunkcioniše.
Petrov je nakon konsultacija rekao da što se tiče Mosta, oni se nadaju da će vlada biti formirana uskoro jer to je, kako je rekao, potrebno da profunkconiše sistem u svim svojim delovima.
"Most je u pregovorima s HDZ-om. Kad se dogovori paket tad ćemo dati naše potpise za takvu vladu'', kazao je čelnik Mosta novinarima nakon razgovora sa Grabar Kitarović.
Predsednica Hrvatske je današnje konsultacije započela sa predstavnicima manjina, a potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac je rekao da su pregovori s HDZ-om u drugoj fazi, odnosno o pitanjima o pravima srpske nacionalne manjine.

"Pregovori idu dobro u smislu načina i sadržaja. Svaka nova prilika za pregovore donosi rjšenja za nešto što nismo usuglasili u prethodnoj prilici, i ide dobro", rekao je Pupovac i dodao da će o pozicijama i participaciji nacionalnih manjina u vladu razgovarati kasnije.
Pupovac je rekao da nije prirodno da predstavnici manjina ne sede u firmama koje brine o nacionalnim parkovima, ili u HEP-u, ili da u Hrvatskim šumama nema nikoga iako se zna da na tim područjima leže glavni rezervoari hrvatskog šumskog fonda...
"Dakle, stvari treba gledati funkcionalno, a ne u smislu preuzimanja odgovornosti za više stvari nego je moguće. Naprosto želimo promeniti ono što je neprirodno", rekao je Pupovac odgovarajuci na pitanje smatra li da nacionalne manjine trebaju biti na pozicijama u državnim firmama.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Niko nema većinu, nove konsultacije kod Grabar Kitarović

Izvor: N1 televizija, 28.Sep.2016

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je, posle prvog kruga konsultacija sa čelnicima stranaka koje su ušle u parlament, da niko ne raspolaže potrebnom većinom mandata za sastavljanje nove vlade...Grabar-Kitarović je izrazila zadovoljstvo dinamikom vođenih razgovora, dodajući...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.