Izvor: B92, 16.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotovina pobegao s lažnim pasošem?

Zagreb -- Ante Gotovina, haški optuženik, pobegao je iz Hrvatske 2001. uz falsifikovan pasoš, piše "Feral tribjun".

Gotovini je lažan pasoš dao neidentifikovan policijski službenik, nekoliko dana pošto je Tribunal objavio optužnicu protiv generala, piše list pozivajući se na neimenovane izvore iz hrvatske tajne službe. "Feral" piše da se ne zna kuda je Gotovina otputovao.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske Zlatko Mehun izjavio je da ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može da potvrdi te navode, ali je dodao da je policija dobila informaciju koja ukazuje na to da je Gotovina dobio lažni pasoš. "Istražujemo te tvrdnje", rekao je Mehun, javlja AP.

Bivši predsednik Vlade Hrvatske Ivica Račan izjavio je da kao premijer nije imao saznanja kako je haškom beguncu Anti Gotovini zagrebačka policija izdala lažni pasoš, iako je otkriveno da su pojedinci iz policije i tajnih službi skrivali haške optuženike.

Sadašnji premijer Ivo Sanader, s druge strane, tvrdi da je svaki falsifikat teško krivično delo koje će biti oštro sankcisano. To je rekao i portparpl hrvatskog MUP-a Zlatko Mehun, dodajući da policija i obaveštajne službe u saradnji s Državnim tužilaštvom proveravaju navode da je general Gotovina pobegao lažnom pasošem. "Kada završi s proverom tih informacija, policija će o svemu izvestiti Državno tužilaštvo, a do tada ne možemo ništa reći o ovom slučaju", izjavio je Mehun za Hinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.