Gospodar života i smrti

Izvor: Politika, 28.Okt.2010, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gospodar života i smrti

Povodom zločina nad Srbima i Hrvatima u Sarajevu tokom rata, „Dnevni avaz” proziva Bakira Izetbegovića

Od našeg dopisnika

Sarajevo – Nerasvetljene zločine nad Srbima i Hrvatima u ratnom Sarajevu ponovo je juče aktuelizovao komentator „Dnevnog avaza” pozivom Bakiru Izetbegoviću da konačno progovori i kaže istinu. Autor komentara podseća da je novoizabrani bošnjački član Predsedništva BiH tokom rata bio šef kabineta svog oca Alije Izetbegovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tadašnjeg predsednika RBiH, koji je u to vreme bio „svojevrsni gospodar života i smrti u Sarajevu”.

Bakir Izetbegović, navodi se u komentaru, nikada nije progovorio o tome šta zna o zločinima jednog od komandanata paravojnih muslimanskih jedinica Mušana Topalovića Cace na Kazanima, o „ubijenim civilima srpske i hrvatske nacionalnosti” i o, takođe na Kazanima, „likvidiranim komunističkim sudijama i tužiocima Bošnjacima”.

„Caco je mrtav, a mrtva usta ne govore. Bakir i Timur (Timur Numić, aktuelni savetnik predsednika SDA Sulejmana Tihića) su živi. I ćute“, konstatuje „Dnevni avaz”.

Priča o muslimanskim ratnim zločinima nad sarajevskim Srbima ovih dana provlači se kroz medijske izveštaje povodom 26. oktobra, godišnjice akcije „Trebević 2” u kojoj je ratni muslimanski politički i vojni vrh pokušao da se obračuna sa kriminalcima koji su imali svoje privatne vojske.

U ovoj akciji, „jednoj od tamnih strana minulog rata, kada su borci Armije RBiH i pripadnici policije u Sarajevu, pucali jedni na druge”, ubijeno je 14 mladih ljudi, među kojima i sin bivšeg pomoćnika ministra policije RBiH Avde Hebiba. Njega su, kako navodi „Avaz”, svirepo likvidirali pripadnici Cacine jedinice.

Godišnjica smrti ubijenih u akciji „Trebević 2” u oktobru 1993. nije ni ove godine, kao i svih prethodnih, zvanično obeležena, dok to nije slučaj sa obeležavanjem godišnjice pogibije Mušana Topalovića Cace.

„Avaz” otkriva da su se članovi „Zelenih beretki” i ovog 26. oktobra okupili oko Topalovićevog groba, te da je osnivač ove paravojne formacije Muhamed Švrakić izjavio da je „Caco dva dana pre akcije i smrti bio u kabinetu predsednika Alije Izetbegovića”.

Ovaj šokantni podatak pažnju javnosti direktno usmerava prema Bakiru.

D. Stanišić

objavljeno: 29.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.