Gospa svetli zbog deterdženta, a ne čuda

Izvor: Vesti-online.com, 26.Sep.2013, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gospa svetli zbog deterdženta, a ne čuda

Novo međugorsko čudo, Gospin kip, odnosno statua, koja svetli flourescentnom svetlošću ima sasvim drugo, a ne natprirodno objašnjenje, tvrde naučnici.

"Ovo je školski primer prirodnog fenomena koji se naziva fosforescencija. Takav efekat pokazuju cinkov sulfid i pogotovo jako stroncijev aluminat", rekao je Pavle Močilac, hemičar Instituta za organsku hemiju i biohemiju u Pragu.

"Neko je očigledno, u želji da napravi predstavu, ofarbao Gospin kip s premazom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na bazi stroncijevog aluminata. Naime, ukoliko uporedimo boju Gospinog kipa koji svetli u mraku s bojom koju u mraku isijava stroncijev aluminat možemo videti da su iste. Tako da je jasno, nema tu čuda. Ovo je samo jeftin pozorišni trik za naivne i lakoverne", istakao je Močilac.

Njegov kolega Tomislav Portada, hemičar Instituta Ruđer Bošković, smatra da bi trebalo otići u Međugorje i na licu mesta ispitati šta je izazvalo neobičnu svetlost.

"Ne mislim da je neko namerno lažirao priču. No, verujem da postoji logično objašnjenje fenomena koji ljudi vide, ali ga pogrešno tumače", rekao je Portada koji smatra da postoji niz mogućnosti za flourescentnu svetlost Gospinog kipa.

"Na primer, poznato je da deterdženti za izbeljivanje odeće pod uticajem ultraljubičastog zračenja fosforenciraju. Ipak, neozbiljno je nagađati izdaleka šta se događa", zaključio je.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.