Golijan priznao streljanje Bošnjaka

Izvor: S media, 26.Apr.2011, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Golijan priznao streljanje Bošnjaka

Na suđenju četvorici optuženih za zločin u Srebrenici pred sudom Bosne i Hercegovine, u dokaze je uvrštena izjava bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske Vlastimira Golijana koji je priznao da je učestvovao u ubistvima bošnjačkih zarobljenika na vojnoj ekonomiji Branjevo, u opštini Zvornik.

Pisanu izjavu o činjenicama, Golijan je dao u prisustvu svog branioca Radeta Golića.

“Kad smo došli na Branjevo, rečeno nam je da dolaze zarobljeni muslimani >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i da treba da ih streljamo. Učestvovao sam u ubistvima. Ne znam koliko sam ubio, od 25 do 50. Ispucao sam jedan borbeni komplet”, naveo je Golijan u izjavi koja je pročitana u Sudu BiH, prenose sarajevski mediji.

Golijan je potvrdio da je bio pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske i da su 16. jula 1995. godine na teren u Branjevo otišli pripadnici i bijeljinskog i vlaseničkog voda ovog odreda.

Počelo novo suđenje Rodu Blagojeviću

Tadić: Kazne primerene zločinu (VIDEO)

Carinskoj mafiji 60 godina zatvora

Navodeći da ne želi da umanjuje svoju odgovornost, Golijan je izjavio da je veći deo vremena dovodio zarobljene od autobusa do mesta pogubljenja, a da je bilo oko deset autobusa.

“Ne umanjujući odgovornost, ističem da, kao ni većina, nisam želeo to da učinim, ali sam morao jer nismo smeli odbiti zadatak. Vladala je takva atmosfera da si mogao biti

ubijen ako odbiješ naređenje”, naveo je Golijan.

On je dodao da je “uspeo” da izbegne učešće u ubijanju muškaraca u Domu kulture u Pilici.

On je u izjavi naveo da je većina pripadnika Odreda tada pila alkohol i da “već 15 godina čeka da bude uhapšen”.

Golijan se pre početka suđenja u ovom predmetu 14. decembra 2010. godine izjasnio da je kriv za zločine koji su mu stavljeni na teret, ali njegovo priznanje nije prihvaćeno pošto nije prihvatio pravne kvalifikacije optužnice, uključujući genocid.

Njemu se sudi zajedno sa Francom Kosom, koji je prema navodima optužnice, bio komandir bijeljinskog voda Desetog diverzantskog odreda, Stankom Kojićem i Zoranom Goronjom, pripadnicima ove jedinice.

Oni su optuženi za učešće u ubistvu najmanje 800 muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koji su s područja Srebrenice dovedeni na Branjevo.

(FoNet)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Golijan: Ubio sam od 25 do 50 muslimana, morao sam

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Apr.2011

SARAJEVO- Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, u dokaze je uvrštena izjava u kojoj optuženi Vlastimir Golijan priznaje da je učestvovao u ubistvima bošnjačkih zarobljenika na vojnoj ekonomiji Branjevo (opština Zvornik).

Nastavak na Nezavisne Novine...

Golijan priznao streljanje Bošnjaka

Izvor: medio.rs, 27.Apr.2011, 02:53

Na suđenju četvorici optuženih za zločin u Srebrenici pred Sudom BiH, u dokaze je uvrštena izjava bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske Vlastimira Golijana koji je priznao da je učestvovao u ubistvima bošnjačkih zarobljenika na vojnoj ekonomiji Branjevo u opštini Zvornik. Pisanu izjavu...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.