Godišnjica stradanja meštana Lovasa

Izvor: S media, 18.Okt.2009, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica stradanja meštana Lovasa

Komemoracija žrtvama ratnog zločina u selu Lovas u Hrvatskoj održana je danas, povodom 18. godišnjice ubistva 22 civila. Skupu su prisustvovali i predstavnici Fonda za humanitarno pravo i organizacije Žene u crnom iz Beograda.

Koordinatorka Žena u crnom Staša Zajović izjavila je da su aktivistkinje te organizacije sa porodicama žrtava posetile mesto zločina i grobnicu u kojoj su sahranjeni ubijeni civili.

"Za nas je to bilo jako bitno, zato što predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << izraz saosećanja i solidarnosti sa porodicama žrtava", rekla je Zajović.

Prema njenim rečima komemoraciji nisu prisustvovali predstavnici vlasti iz Srbije, što pokazuje da nije napravljen diskontinuitet sa politikom prethodnog režima.

"Ta vrsta priznanja zločina koji je počinio prethodni režim bila bi jako bitna, ne samo iz moralnih razloga, nego i pragmatičnih, radi stvaranja dobrosusedskih odnosa i mira na ovom prostoru", rekla je Zajović.

Za zločin u Lovasu pred Većem za ratne zločine Specijalnog suda u Beogradu optuženo je 14 osoba od kojih su četvorica bili pripadnici lokalne vlasti u Lovasu, četvorica tadašnje JNA, a šestorica pripadnici paravojne formacije "Dušan Silni".

Optuženi se terete da su tokom napada na Lovas 10. oktobra 1991. ubili 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima.

Prema navodima optužnice, oni su 18. oktobra načinili živi štit od civila i naterali ih da koračaju kroz minsko polje. Tada su poginule 22 osobe, a u istom periodu u incidentima stradala su još tri civila.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.