Godišnjica smrti heroja Srđana Aleksića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2021, 18:18

Godišnjica smrti heroja Srđana Aleksića

Navršilo se 28 godina od pogibije Trebinjca Srđan Aleksić, heroja koji je svoj život da bi spasao život svom sugrađaninu Bošnjaku Alenu Glavoviću, kojeg su tukli pripadnici Vojske Republike Srpske.

Hrabri Aleksić je spasio sugrađanina, ali je zbog toga brutalno pretučen, a od zadobijenih povreda je preminuo 27. januara.

Jedan od napadača poginuo je tokom rata, dok su ostali osuđeni na dvadeset i osam meseci zatvora.

Srđan Aleksić posthumno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odlikovan brojnim priznanjima u gotovo svim zemljama bivše Jugoslavije, a počast mu je odata i tako što su neke ulice nazvane po njemu.

Iako je on sve ove godine sinonim za ljudskost i hrabrost, njegov otac je mnogo puta istakao da je on bio samo običan momak koji je u turobnom ratu odbranio čoveka i zauvek ostavio pečat u svom gradu, ali i celoj državi.

Srđan Aleksić rođen je 1966. godine u Trebinju. Bio je strastveni glumac amater i velika plivačka nada bivše Jugoslavije.

Alen Glavović je u kontaktu s njegovim ocem i prilikom svakog dolaska u BiH posećuje Srđanov grob, podseća sarajevski portal Klix.

Povodom godišnjice pogibije Srđana Aleksića, oglasila se SDP BiH, uz podsećanje da je ta stranka još pre 14 godina zatražila da se Aleksiću u Trebinju podigne spomenik. Navode da je Srđan Aleksić bio simbol građanske hrabrosti.

“Smatramo da Srđanova pogibija ne sme biti zaboravljena, već da treba biti trajna poruka za budućnost koju treba čuvati kao svetli primer građanske solidarnosti. Vreme je da organi vlasti, mediji i drugi segmenti društva u Bosni i Hercegovini počnu snažnije da ističu pozitivne primere iz bliže i dalje istorije naše zemlje. Da nije takvih ljudi, kakav je bio i Srđan Aleksić, ova zemlja ne bi imala nikakve budućnosti”, saopćeno je iz SDP-a.

U junu 2007. godine sa 29 glasova "za“ i pet "„uzdržanih“, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je prihvatio inicijativu Denisa Bećirovića i SDP-a.

Nažalost, spomenik Srđanu Aleksiću, humanisti i bh. heroju, u rodnom Trebinju do danas nije izgrađen.

Rade Aleksić: Srđan nije poginuo uludo

Rade Aleksić, otac hrabrog mladića iz Trebinja, koji je pre 28 godina dao svoj život da bi spasao prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića, kaže danas da njegov sin nije poginuo uludo i da "živi i dalje u ljudima širom BiH, Srbije".

"Danas je dan kada je sahranjen Srđo Aleksić, dan kada je sahranjeno njegovo telo. Tada nisam znao da će Srđan ostati da živi, kao uspomena na nešto učinjeno ljudsko, nešto što je dalo neki tračak nade u zlom vremenu. Danas Srđo ne da živi kod mene, u meni kao ocu, već osećam da živi u svakom dobrom čoveku…", rekao je otac ovog plemenitog mladića za sarajevsku N1 TV.

Rade Aleksić kaže da je ponosan čovek kada ide gradom, bez obzira na njegov gubitak i mlađeg sina pre Srđana.

Zahvaljujući sećanju na Srđana, ponosan je jer ga na ulicama pozdravlja mlad svet, a vrlo često ga, kaže, iznenade oni koji žele da dođu iz Sarajeva, Zenice, Beograda da se sretnu popričaju i odu na Srđanov grob.

"To je za mene najveća pohvala i najveća sreća što u ljudima to delo Srđanovo čini dobro. Čak se nadam da će sve brže i brže da prestanemo da se brojimo na Srbe, muslimane… da ćemo svi biti ljudi koji ćemo složni graditi svoj život", istakao je Rade Aleksić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.