Godišnjica napada u Dobrovoljačkoj

Izvor: RTS, 03.Maj.2010, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica napada u Dobrovoljačkoj

Polaganjem cveća i paljenjem sveća u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu obeleženo 18 godina od napada na kolonu JNA. U isto vreme "Zelene beretke" položile cveće u spomen stradalim sugrađanima. Okupljanja prošla bez incidenata.

Rodbina vojnika JNA koji su u Sarajevu ubijeni 3. maja 1992. danas im je, prvi put posle 18 godina, odala poštu na mestu zločina, polažući, pod policijskom pratnjom, bele ruže i paleći sveće u Dobrovoljačkoj ulici, gde su stradali.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Oko 150 ljudi je u Ulicu Hamdije Kreševljakovića, bivšu Dobrovoljačku, došlo u autobusima, pod jakim policijskim obezbeđenjem, a kordoni policije bili su postavljeni u okolnim ulicama, da bi sprečili kontakt učesnika ovog skupa sa učesnicima skupa koji su u istoj ulici organizovale "Zelene beretke".

Obeležavanje godišnjice stradanja vojnika počelo je oglašavanjem crkvenih zvona u Miljevićima, u Istočnom Sarajevu, a kolona koja je pošla u Dobrovoljačku oko 9,45 je zaustavljena na pola puta, u naselju Vraca.

Kolona je na tom mestu 45 minuta bila zaustavljena jer je policija čekala da se iz bivše Dobrovoljačke raziđu članovi Udruženja "Zelene beretke" i nekoliko stotina građana Sarajeva koji su na poziv tog udruženja došli da bi odali "počast braniocima Sarajeva".

Majka poginulog vojnika JNA Zdravka Tomovića, koji je imao 18 godina kad je ubijen u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, zatražila je "pravdu za žrtve zločina koji se desio pre 18 godina".

Bogdana Tomović je u Istočnom Sarajevu rekla da "traži pravdu za zločin koji je učinjen nad vojnicima JNA koji su mirno napuštali Sarajevo".

"Moj sin je bio dobar mladić, koji nikom ne bi nažao učinio, a ubijen je", poručila je Bogdana Tomović na skupu, prenose mediji u BiH.

Oprečne reakcije u BiH

Obeležavanje godišnjice napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici pokrenulo je različite reakcije u BiH.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i Gradsko veće još ranije su tražili da se taj skup zabrani, dok je hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić rekao da je obeležavanje te godišnjice "pokušaj provokacije iz Republike Srpske".

Predsednik Skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocenio je da je obeležavanje godišnjice napada u Dobrovoljačkoj test tolerancije "takozvanog multietničkog Sarajeva".

Vlada Republike Srpske je 2006. godine usvojila Program obeležavanja značajnih istorijskih događaja, među kojima je i stradanje pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja.

Kolona JNA napadnuta je u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. U tom i napadu koji se dan ranije dogodio u okolini Doma JNA, prema podacima policije Istočnog Sarajeva, ubijena su 42 pripadnika JNA, 73 ranjena, a 215 vojnika i starešina je zarobljeno. Za ove događaje još niko nije sudski odgovarao.

Srpsko pravosuđe je zbog napada na kolonu JNA raspisalo poternicu za 20 bivših zvaničnika BiH. Poternica je raspisana i za bivšim ratnim članom Predsedništva BiH Ejupom Ganićem, koji je uhapšen 1. marta ove godine u Londonu. Ganićevo izručenje iz Velike Britanije traže i Srbija i BiH.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Centar Sarajeva pod policijskim obezbjeđenjem

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Maj.2010

Policajci su od jutros raspoređeni po ulicama u centru Sarajeva uoči najavljenih okupljanja u ulici Hamdije Kreševljakovića, bivša Dobrovoljačka. Tu bi trebalo da bude obilježeno stradanje vojnika JNA 3. maja 1992. godine. Previđeno je da se počast oda mirnom šetnjom oko 300 članova boračkih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Obilježena godišnjica stradanja vojnika u Dobrovoljačkoj

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Maj.2010

Pomen je protekao mirno uz jako policijsko obezbjeđenje. Sat ranije, takođe u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici, okupilo se oko stotinu pripadnika udruženja Zelene beretke, koji su odali počast ubijenim civilima i braniocima Sarajeva

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Obeležena godišnjica u Dobrovoljačkoj

Izvor: Radio 021, 03.Maj.2010

Učesnici mirnog skupa koji su u dva autobusa pristigli iz Republike srpske, kako bi danas obeležili 18. godišnjicu dešavanja u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu položili su cveće u spomen na stradale pripadnike JNA.

Nastavak na Radio 021...

Pomen pod pratnjom

Izvor: Večernje novosti, 03.Maj.2010

U Dobrovoljačkoj ulici obeležena godišnjica stradanja vojnika JNA. U Sarajevu neviđeno obezbeđenje. Na mestu zločina i "Zelene beretke"

Nastavak na Večernje novosti...

Beretke sprečile šetnju!

Izvor: Press, 04.Maj.2010, 00:32

Porodice 42 vojnika JNA, koji su pre tačno 18 godina ubijeni iz zasede u Dobrovoljačkoj ulici, na mestu zločina zapalile su sveće i položile cveće za svoje najmilije .Pomen žrtvama, kojem su prisustvovali i zvaničnici RS i predstavnici Srpske u...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.