Godišnjica napada na Markale

Izvor: RTS, 05.Feb.2019, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica napada na Markale

Članovi porodica žrtava, preživeli, brojne delegacije i građani Sarajeva odali su počast Sarajlijama koji su na današnji dan, 5. februara 1994. godine, poginuli na sarajevskoj pijaci Markale.
Tog kobnog februara, nešto posle 12.30 sati sa položaja Vojske Republike Srpske ispaljena je granata, od čije eksplozije je poginulo 68 osoba, a teže ili lakše ranjeno 144 ljudi.
Prilikom današnjeg polaganja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << venca, pročitana su imena svih poginulih. Okupljanju na Markalama prethodila je zajednička komemorativna sednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog veća Sarajeva i opštinskih veća na području KS povodom obeležavanja Dana sećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine, preneo je Kliks.
Okupljeni građani na Markalama poručili su da se ovakav zločin ne sme nikada zaboraviti i da se kultura sećanja mora negovati zbog generacija koje dolaze.
Premijer KS Edin Forto prisetio se 5. februara, dana kada je krenuo s prijateljem na Markale, ali, na sreću, put ih je odveo na drugu stranu.
"Čime smo mi zaslužili da danas polažemo cveće, a bili smo na 200 metara od mesta događaja. Ničim to nismo zaslužili. Zato imamo obavezu da stvari nazivamo pravim imenom, a to je fašizam koji i danas postoji i nije iskorenjen. To je obaveza nas koji smo imali sreću da ostanemo živi", poručio je Forto.
Predsednica Unije civilnih žrtava rata rekla je da je pijaca Markale simbol sećanja na sve ubijene i ranjene žrtve opsade Sarajeva.
"Razaranje grada Sarajeva i ubijanje nevinih civila je period koji je trajno obeležio naše živote. Događaji iz perioda od 1992. do 1995. godine moraju nam biti opomena da pamtimo i ne zaboravimo. Prošlo je 25 godina otkako preživele žrtve ističu da zločin ne sme biti isplativ i da pravda mora biti zadovoljena.Oprosta nema i koliko god bude trebalo borićemo se da pravda bude zadovoljena i civilne žrtve rata dobiju svoju satisfakciju. Danas smo na istom mestu kako bi svima pokazali da je Sarajevo olimpijski grad svih religija, naroda i kultura", rekla je Karović.
Sudsko veće Haškog tribunala je na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću 2016. godine, sa izuzetkom glasa jednog od sudija, bez sumnje utvrdilo da je granata ispaljena sa jednog od položaja pod kontrolom Vojske Republike Srpske.
Podećamo, najprometnija sarajevska pijaca Markale tokom rata bila je mesto za snabdevanje raznim potrepštinama stanovnika opkoljenog grada. Tu su građani mogli kupiti hranu i druge proizvode koji su im bili potrebni da prežive teške ratne dane.
Sarajevo je bilo pod opsadom 1.300 dana, što je najduže u istoriji savremenog ratovanja. Tokom opsade ubijeno je 14.011 ljudi, od čega više od 1.600 dece.
Drugi napad na pijacu Markale, podseća RSE, dogodio se 28. avgusta 1995. godine i u tom napadu poginulo je 37, a ranjeno 90 ljudi.
Današnji dan, 5. februar, obeležava se kao Dan sećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.