Godišnjica masovnog ubistva Srba u Glini: Pupovac za promenu politike sećanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2021, 17:50

Godišnjica masovnog ubistva Srba u Glini: Pupovac za promenu politike sećanja

Srpsko narodno vijeće obeležilo je danas godišnjicu masovnog ubistva Srba u Glini, gde je predsednik tog veća Milorad Pupovac rekao da se zalaže za promenu politike sećanja i s tim u vezi pozvao hrišćanske crkve na saradnju.

Pomen je održan kod Spomen-kosturnice na pravoslavnom groblju u Glini, povodom 80. godišnjice masovnog ubistva oko 400 glinskih Srba između 12. i 13. maja 1941., što je Pupovac nazvao "ustaškim pogromom i aktom genocida".

Pupovac je pozvao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predstavnike dveju najvećih crkava na području bivše Jugoslavije da daju svoj prilog i odsluže molitve u sećanje na ljude koji su stradali, bilo u Drugom svetskom ratu ili Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

"Dok predstavnici dveju hršćanskih crkava ne budu osećali najdublju potrebu da obave zajednički službu na ovakvim mestima, gde su stradali Srbi, i na onima gde su stradali Hrvati, izmirenje među nama neće biti potpuno", rekao je Pupovac.

To bi, smatra Pupovac, doprinelo da se prekine sa zlom politikom sećanja i gradi politika sećanja koja ne ide prema konfrontaciji i udaljavanju, nego prema pomirenju i približavanju.

"Pratimo kakve poruke šalju predstavnici crkava, slušamo šta govore najviši predstavnici i Katoličke crkve i Pravoslavne crkve u svetu, te smatramo da nije dovoljno da samo politički predstavnici čine dobre gestove priznavanja međusobnih stradanja jer glas i uticaj crkava, njihove poruke mogu biti mnogo snažnije", rekao je Pupovac, prenela je Hina.

Sećanja su potrebna da bi se, kako je rekao, izbeglo ono što nismo znali izbeći u 90-im godinama, kada su se sećanja koristila za agresivno raspirivanje zla, koje se koristilo za činjenje zla jednih drugima.

Zalažući se za politiku sećanja koja će služiti dobru, miru i budućnosti, a ne podelama, Pupovac je ocenio da i danas i na hrvatskoj i na srpskoj strani ima ljudi koji ne shvataju da politika sećanja posejana 90-ih godina samo produžava zlo i omogućava da ideologija zla i dalje opstaje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.