Izvor: B92, 26.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica "izbrisanih"

Ljubljana -- Pre tačno 15 godina, slovenačke vlasti su iz registra stanovnika protivpravno izbrisale 18.305 osoba iz bivših jugoslovenskih republika.

"Pre 15 godina, 26. februara 1992. godine, je nova, nezavisna Republika Slovenija počinila masovni politički i humanitarni zločin protiv 18.305 zakonitih stanovnika te države, koji su, pošto su došli iz delova bivše Jugoslavije, u Sloveniji dugo živeli, kao punopravni građani", izjavio je Marko Perak, predsednik Društva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbrisanih Slovenije.

On je rekao da je to "potpuno protivpravno činjenje slovenačkog ministarstva unutrašnjih poslova otkriveno kao nezakonito, tek 7 godina kasnije, februara 1999. godine, odlukom Ustavnog suda Slovenije: "Od tada je prošlo još 8 godina, a ta strašna nepravda još nije popravljena i što je najgore od svega, uz jasno odbijanje slovenačke vlade da sprovede odluku pomenutog suda".

Povodom današnje godišnjice, Društvo izbrisanih Slovenije, je pripremilo peticiju, u kojoj od EU zahteva odgovor na pitanje do kada će EU tolerisati očite ekscese slovenackih vlasti protiv osnovnih načela prava državljana i protiv poštovanja ljudskih prava. Zbog toga, predstavnici Društva izbrisanih, danas učestvuju na sednici Odbora za peticije Evropskog parlamenta, gde nameravaju da EU pozovu da zaštiti poštovanje ljudskih prava u Sloveniji, posebno u svetlu predsedavanja EU, koje Sloveniju čeka 2008. godine.

Da je potrebno rešavanje problema "izbrisanih građana" Slovenije, upozoravali su i slovenački ombdusman, kao i Evropska komisija, Amnest Internešnal Slovenije i druge institucije i organizacije. Ovim povodom je evropska kancelarija AI Slovenije je poslala obaveštenja parlamentarnom Odboru za državljanska prava Evropskog parlamenta, kao i nadležne komesare Evropske komisije.

Povodom 15 godišnjice od brisanja, Društvo izbrisanih stanovnika Slovenije, organizuje "Nedelju izbrisanih", u okviru koje će biti prikazane pozorišne predstave, dokumentarni filmovi i održana tribina "Dostižan ideal ili mrtvo slovo na papiru".

Članci o pomenutoj godišnjici, izazvali su negativne reakcije čitalaca u slovenačkim medijima, među kojima preovlađuje govor mržnje, na koji je više puta upozoravao dosadašnji slovenački ombdusman, Matjaž Hanžek.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.