Godišnjica hrvatskog zločina Maslenica iz 1993: Među ubicama i potpredsednik Sabora Hrvatske

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2019, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica hrvatskog zločina "Maslenica" iz 1993: Među ubicama i potpredsednik Sabora Hrvatske

Pod kodnim nazivom "Maslenica", hrvatske oružane snage 22. decembra su započele napad na Ravne kotare, odnosno južne delove tadašnje Republike Srpske Krajine koji je u to vreme bio po direktnom zaštitom UNPROFOR.

U prvih nekoliko dana, sa zemljom su sravnjena tri srpska sela: Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mešovita sela: Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

Međutim, jednom od najtežih zločina tokom te akcije komandovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je Milijan Brkić, aktuelni potpredsednik Sabora Hrvatske i zamenik predsednika HDZ.

- Pripadnici hrvatske specijalne policije "Alfe", mučki, iz zasede, ubili su i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine s područja Gračaca. Ovaj masakr počinili su pripadnici "V voda" iz sastava "Alfe", kojim je komandovao Milijan Brkić zvani Vaso, aktuelni zamenik predsednika HDZ-a i potpredsednik Hrvatskog Sabora - ističe Savo Štrbac, direktor DIC Veritas.

Međutim, ne samo što on nikada nije odgovarao, već pravda nije sustigla ni planere operacije "Maslenica": generale Janka Bobetka, Ante Gotovinu, Ante Rosa, Mirka Norca i Mladena Markača.

- U vreme ove agresije načelnik artiljerije sektora "Velebit" bio je kosovski Albanac, do 1991. oficir JNA, Agim Čeku, od čijih granata je, usled neselektivnog granatiranja po dubini područja opština Benkovac i Obrovac, najviše i stradalo civila - ističe Štrbac.

Opisujući akciju "Maslenica", Štrbac navodi da su svi Srbi iz pomenutih sela Ravnih kotara ili pobijeni ili odvedeni u logore ii proterani, a njihova bogata imanja opljačkana, opustošena i uništena. Sravnjeni su ili devastirani čak i kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, među kojima i Dvori Janković Stojana u Islamu Grčkom - navodi Savo Štrbac i dodaje da je iz ravnokotarskih sela proterano više od deset hiljada Srba, koji su se raselili širom sveta.

- Najviše ih je u Americi i Australiji, ali ih ima bukvalno u svim delovima sveta - navodi Štrbac.

Prema podacima ove organizacije tokom hrvatske akcije poginulo je i nestalo 348 Srba, od čega 55 civila prosečne starosti 60 godina. Među žrtvama se nalazilo i 34 žena, prosečne starosti 57 i troje dece do 12 godina.

- Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 337 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 11, od čega šest civila, među kojima su tri žene. U zbegovima je u narednih nekoliko meseci umrlo još 165 lica, uglavnom starije populacije.

Tokom akcije "Maslenica" u Islamu Grčkom devastirani su Dvori Janković Stojana sa crkvom Svetog Georgija iz 1675, u kojoj je sahranjen književnik Vladan Desnica. Takođe devastirane ili srušene su i crkva Svetog Georgija 1567. u Smokovićima, i crkva Svetog Ilije iz 1872. u Kašiću.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.