Izvor: RTS, 01.Maj.2021, 13:46

Godišnjica "Bljeska" – Milanović i Plenković odvojeno u Okučanima

Povodom obeležavanja 26. godišnjice operacije "Bljesak", tokom koje su stradali srpski civili u Zapadnoj Slavoniji, među kojima žene i deca, hrvatski predsednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković odvojeno su u Okučanima odali počast pripadnicima hrvatskih snaga koji su poginuli u operaciji.
Zoran Milanović je u Okučanima položio vence kod spomenika Kristalna kocka vedrine. 
"Na današnji dan prije sad već puno godina hrvatski junaci >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su odlučnošću, znanjem, strpljenjem i hrabrošću oslobodili ovaj dio Hrvatske i nakon akcije Maslenica 1993. godine omogućili da se nekoliko mjeseci kasnije, u kolovozu 1995. godine, Hrvatska konačno spoji i oslobodi", rekao je hrvatski predsednik.
Andrej Plenković nije želeo da komentariše odvojeno polaganje venaca, dodajući da je važno da su svi tu, za razliku od prošle godine, preneo je portal Indeks
Rekao je da su došli još jednom da odaju počast "hrvatskim herojima". "Želim zahvaliti svima njima, njihovim suborcima, obiteljima poginulih branitelja, onima koji su ranjeni", istakao je Plenković.
Prošle godine Zoran Milanović i Andrej Plenković su položili zajednički venac, ali je hrvatski predsednik demonstrativno napustio ceremoniju pošto su se pojavili neki veterani u majicama HOS-a na kojima je bio utisnut i ustaški pozdrav "za dom spremni".
U akciji "Bljesak" za samo 36 sati iz Zapadne Slavonije u planskom udaru hrvatske vojske ubijena su 283 Srbina, a proterano 15.000.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milanović na obeležavanju VRO Bljesak: Hrvatski junaci na današnji dan oslobodili ovaj deo Hrvatske

Izvor: Beta Video, 01.Maj.2021

ZAGREB - Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je u Okučanima rekao da su ``hrvatski junaci na današnji dan pre sad već puno godina odlučnošću, znanjem, strpljenjem i hrabrošću oslobodili`` taj deo Hrvatske. (CH1) Beta/HINA.hr

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.