Glavaš upire prstom u predsednika Sabora

Izvor: Politika, 04.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavaš upire prstom u predsednika Sabora

Od našeg stalnog dopisnika
Zagreb – "Ništa se u Osijeku nije moglo dogoditi bez znanja, saglasnosti i odobrenja čelnog čoveka regionalnog kriznog štaba za Slavoniju. To ne govorim da bih na nekoga preneo odgovornost, nego iznosim činjenice koje su bile fakti onog vremena. Niko ne može poverovati da sam ja zapovedao Šeksu." Tim rečima je Branimir Glavaš juče u nastavku suđenja u Zagrebu optužio svog nekadašnjeg bliskog prijatelja i poslednje četiri godine predsednika Hrvatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sabora Vladimira Šeksa da je u stvari on najodgovorniji za sve ono što se početkom rata dešavalo u Osijeku i Slavoniji, pa tako i za ratne zločine protiv srpskih civila zbog kojih je i optužen kao tadašnji "gospodar života i smrti" u Osijeku.

Po Glavašu, međutim – kako je rekao – "bog i batina u ratnom Osijeku bio je regionalni krizni štab s Vladimirom Šeksom na čelu". Odbijajući sve navode optužnice koji ga terete, Glavašu takođe "nije jasno" da u vreme "opšte hajke policija sa njim nije želela da obavi ni jedan informativni razgovor, ili da ispita šta o navodnim ratnim zločinima znaju Šeks ili tadašnji državni tužilac Krunoslav Olujić".

"Interesantno je da policija nije pozvala predsednika kriznog štaba koji je dobro znao sve šta se događa", kaže Glavaš, na kojem se, inače, vide posledice ponovnog štrajka glađu u zagrebačkom pritvoru, jer traži da se brani sa slobode. Celu ovu sumornu priču on ponovo okreće na navodne političke korene, pa tvrdi da se tu radi o njegovom političkom progonu pokrenutom uoči prošlogodišnjih lokalnih izbora u Požegi (Slavonskoj): "Kada im je postalo jasno da neće moći ugasiti pokret koji je krenuo u Slavoniji i Baranji, kreću na mene, a Fehiru (njegovom potčinjenom koji ga direktno optužuje za zločine) obećavaju da neće biti progonjen", tvrdi Glavaš.

--------------------------------------------------------------------------

Optužen za zločine, izabran u Sabor

Uz evidentne brojne krvave zločine počinjene nad srpskim civilima u Osijeku i okolini početkom proteklog rata, činjenica je da se oko Glavaša plete i politika. O tome govori i najnoviji "rašomon" s njim u vezi: na proteklim parlamentarnim izborima izabran je za saborskog zastupnika iako je u pritvoru i sudi mu se za ratne zločine, što je prvi ovakav slučaj u Hrvatskoj, a još se ne zna kako će se to odraziti na njegov status – da li će biti pušten iz pritvora, odnosno da li mu ponovo važi zastupnički imunitet, ili od toga nema ništa pošto još nije položio zakletvu kao ponovni poslanik.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.