Izvor: B92, 12.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavaš na sudu do kraja godine?

Zagreb -- Proces protiv Branimira Glavaša mogao bi početi najranije na leto, najkasnije do kraja godine, kaže Žarko Puhovski.

Proces protiv osumnjičenog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva mogao bi početi najranije krajem leta, a svakako do kraja godine, izjavio je predsednik Hrvatskog helsinškog odbora i dodao kako očekuje da će suđenje Branimiru Glavašu konačno omogućiti pokretanje procesa za zločine i u drugim delovima Hrvatske.

"Uveren sam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će do kraja godine biti pokrenut postupak za ubistvo od pet do sedam osoba pretežno srpske nacionalnosti u Vukovaru, pre početka borbi za grad, zatim za desetak osoba ubijenih u Sisku u jesen 1991. i verovatno za još nekoliko osoba u Karlovcu i Splitu", rekao je Puhovski.

Direktor Dokumentacionog centra Veritas Savo Štrbac kaže da je Tužilaštvo u Hagu bilo zainteresovano za zločine u Slavoniji tokom 1991. i 1992, o čemu je, i uz pomoć Veritasa, prikupljena obimna dokumentacija. Štrbac je, međutim, rekao da Veritas, iako poseduje spiskove poginulih i nestalih na području Osijeka, neće sarađivati s Državnim tužilaštvom Hrvatske.

"Mi smo se okrenuli Tužilaštvu za ratne zločine pri Veću za ratne zločine u Beogradu, koje je već saslušalo jedan broj svedoka i koje njihove izjave šalje u Hrvatsku, pa nemamo potrebu da idemo tamo", rekao je Štrbac. On kaže da je dosadašnja praksa pokazala da ljudi koji su bili žrtve nerado odlaze u Hrvatsku na mesta gde su doživeli stradanje ili gde su im pobijeni najmiliji, zbog čega se odlučuju da daju izjave pred sudom svoje države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.