General Rahim Ademi od Hrvatske potražuje odštetu

Izvor: Studio B, 30.Sep.2014, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

General Rahim Ademi od Hrvatske potražuje odštetu

General Rahim Ademi traži od Hrvatske odštetu od 130.000 evra zbog sedam meseci provedenih u haškom pritvoru pod sumnjom da je počinio ratni zločin u akciji Medački džep.

Iako je tužba podnesena pre gotovo dve godine do sada nije zakazano nijedno ročište, potvrdila je njegova advokatica Jadranka Sloković. Ademi je uveren da zbog Medačkog džepa, slučaja koji je međunarodni sud naknadno prepustio hrvatskom pravosuđu, ne bi ni bio u pritvoru da država, odnosno službe >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << koje su se time bavile, nisu selektivno birale dokumente koje su slali u Hag.

"U Hag su poslani samo dokumenti iz kojih se moglo zaključiti nešto o Ademijevoj odgovornosti, odnosno da je izdavao zapovesti, ali ne i oni koji su mu išli u prilog", kazala je Sloković agenciji Hina, dodajući da su se prema Ademiju i neki pripadnici Hrvatske vojske visokih činova odnosili nepravedno, uprkos njegovim zaslugama u Domovinskom ratu.

"Da je država pravednije postupala on ne bi bio optužen pa ni pritvoren", smatra Sloković i zaključuje da je Ademi trebalo da bude žrtvovan da bi se zaštitili neki drugi komandanti.

U prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud, ratni komandant 9. gardijske brigade Mirko Norac pravosnažno je osuđen zbog ubistva srpskih civila, paljenja njihovih kuća i imovine.

Osim na šest godina za zločine u Medačkom džepu, Norac je osuđen i na 12 godina zbog zločina na gospićkom području, pa mu je Vrhovni sud odredio jedinstvenu kaznu od 15 godina, a krajem 2011. uslovno je pušten na slobodu.

Njegov saoptuženik Ademi oslobođen je jer je sud zaključio da je, kao komandant područja Gospić, imao sužena ovlašćenja "zbog paralelne linije komandovanja" koju je u ime tadašnjega načelnika Glavnog štaba Janka Bobetka vodio admiral Davorin Domazet Lošo.

Operacija Medački džep (poznato kao i Krvavi septembar u Lici) je bio treći napad snaga Republike Hrvatske na snage tadašnje Republike Srpske Krajine, od kada je područje RSK stavljeno pod zaštitu UNPROFOR.

Operacija se odigrala 9. septembra 1993. godine iznenadnim napadom na srpska sela na području Medačkog džepa kod Gospića, koja su se 18 meseci nalazila pod zaštitom UN.

Više sela je opljačkano i sravnjeno sa zemljom, ubijeno je 88 Srba.

Na osnovu istrage koju je vodilo do 2004. godine, Tužilaštvo Haškog tribunala podiglo je optužnice po komandnoj odgovornosti protiv načelnika Generalštaba Hrvatske vojske generala Janka Bobetka, komandanta vojnog područja Gospić, generala Rahima Ademija i komandanta Devete gardijske brigade, generala Mirka Norca.

Janku Bobetku optužnica nije uručena, on je preminuo aprila 2003. godine.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Ademi od drzave potrazuje odštetu zbog haškog pritvora

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Sep.2014

General Rahim Ademi traži od Hrvatske odštetu od 130.000 evra zbog sedam meseci provedenih u haškom pritvoru pod sumnjom da je počinio ratni zločin u akciji Medački džep...Iako je tužba podnesena pre gotovo dve godine do sada nije zakazano nijedno ročište, potvrdila je njegova advokatica Jadranka...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.