Gaze bašte, lunjaju po mraku

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jul.2018, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gaze bašte, lunjaju po mraku

Zbog velikog broja migranata koji u ovom kraju pokušavaju ilegalno da pređu državnu granicu sa BiH, u malozvorničkim selima će u narednom periodu biti pojačano prisustvo policije na svim kritičnim lokacijama u opštini, u sklopu mera očuvanja javnog reda i mira i opšte bezbednosti građana, odlučeno je na poslednjoj sednici Saveta za bezbednost opštine Mali Zvornik.

Povod je nedavni zbor Mesne zajednice Brasina, sela čiji meštani su, iako do sada "nije bilo problema >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i incidenata u kontaktu s migrantima", tražili pojačano prisustvo policije zbog osećaja "straha i nelagodnosti" izazvanog velikim brojem migranata koji se ovuda kreću.

Već nekoliko meseci Brasina je posebno interesantna migrantima koji u svojim telefonima "siti Brasina" imaju označeno kao mesto dokle stižu autobusima, a onda pokušavaju da pređu Drinu i dokopaju se BiH.

Stižu sporadično, nekada u grupama više dana zaredom, a onda nestanu pa ih nema neko vreme. Najviše ih je u priobalju gde, kako kažu neki meštani, pogaziše sve bašte, ali i u centru mesta. Tu, ili sede na zemlji, pod kamionskim prikolicama ako je kiša, ili u obližnjoj kafani. Neki mogu da priušte i poneko piće, a ostali često uzmu jednu kafu za njih petoricu.

- Nije prijatno narodu da toliko stranaca ima u selu. Kad naiđeš po mraku na njih desetak nije ti svejedno, ne znaš šta im je u glavi, kakve ih muke muče i šta nameravaju. Pričaju glasno, slobodno špartaju selom, a mnogi su zbog njih prestali da odlaze u svoje njive pored Drine, ili da ovde pecaju jer nikad ne znaš kada ćeš i na koliko njih naleteti. Nije prijatno kad vidiš da u centru sela iz autobusa izađe njih dvadesetak, a sve su to mladi muškarci i svi samo žele preko reke. Verovatno imaju nekoga ko im pomaže da se prebace na drugu stranu. Počeli su i sami da kupuju gumene čamce, ne znaju da je Drina opasna i ne prašta neiskustvo - priča jedan stariji Brasinac.

U selu kažu da policija kontroliše i teretne vagone na ovdašnjoj železničkoj stanici kako migranti ne bi ušli u njih i na taj način se prebacili preko, ali i da je hidroelektrana Zvornik u Malom Zvorniku na udaru jer migranati maltene svakodnevno pokušavaju da preko brane uđu u susednu BiH.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.