Gazdama odgovara rad na crno

Izvor: Politika, 24.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gazdama odgovara rad na crno

Tragedije na gradilištima duž Crnogorskog primorja bar za sada ne opominju, a građevinski radnici mahom iz Srbije, BiH, Makedonije i severnog dela Crne Gore najčešće rade „na divlje”

Budva – Gradilišta duž Crnogorskog primorja manje je nego proteklih godina.No,broj stradalih na njima se ne smanjuje.Pre neki dan je na gradilištu hotela „As” u Perazića dolu kod Petrovca život izgubio Miladin Marić(57) iz Pljevalja,koji je pao sa krana visokog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 55 metara.

Šta je uzrok pada ovog radnika treba da utvrdi istraga koju je naložio istražni sudija kotorskog Osnovnog suda Špiro Pavićević.Slučajeva sa tragičnim ishodom,ali i težih i lakših povređivanja na gradilištima hotela,turističkih naselja,stambenih zgrada i drugih objekata bilo je u poslednje vreme sijaset.Reagovali su aktivisti nevladinog sektora,delom i sindikati tražeći da se gradilišta zaštite,da se radnici koji su angažovani na njima osiguraju.Takođe, poslodavcima je predočeno da pre nego što zaposle radnike treba da pribave njihova lekarska uverenja,jer se događa da stižu i invalidi koji u želji da obezbede život porodica,rizikuju svoje živote.

Na primorju su angažovani građevinski radnici mahom iz Srbije,BiH,Makedonije i severnog dela Crne Gore.Najčešće rade „na divlje”,tako da povrede na poslu saniraju o svom trošku.A lekarske usluge su i ovde veoma skupe.Na drugoj strani, porodice stradalih ne dobiju najčešće nikakvu naknadu za smrt njihovih članova jer nisu bili osigurani.

U nameri da se što brže radi i zaradi i angažovani radnici i poslodavci često ne razgovaraju o tome.Uglavnom se dogovore dnevnice,eventualno smeštaj pa i prevoz do radnog mesta za zaposlene,a sve drugo je rizik koji snose oni koji u opštoj besparici pristaju na posao ne tražeći ono što im pripada svuda u svetu.

Tragedije na građevinama nisu bile dovoljna opomena da se objekti u izgradnji propisno obezbede,da se zapošljavaju zdravi i sposobni,da svi budu obavezno osigurani. U pitanju su „izdaci” na koje gazde nisu spremne,a oni koji jedva čekaju posao i ne postavljaju nikakav uslov.Očigledno da su zatajili i nadležni inspekcijski organi. Na drugoj strani nema,naime,informacija o tome da je neki poslodavac zbog propusta na gradilištima kažnjen.

S. Gregović

[objavljeno: 25/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.