Ganić radio za KOS, Zapad, Arape, Šiptare...

Izvor: S media, 09.Mar.2010, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ganić radio za KOS, Zapad, Arape, Šiptare...

Ejup Ganić, višestruki predsednik Federacije BiH i vlasnik privatnog fakulteta u Sarajevu, nedavno je uhapšen u Londonu po Interpolovoj poternici zbog ratnog zločina. On je u maju 1992, tokom 48 sati komandovanja paravojnim muslimanskim jedinicama, neopozivo gurnuo Bosnu u rat.

Vrhunac zločina, prema optužnici Beograda, bila je Ganićeva naredba za masakr vojne kolone 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici. U njoj je, u transporteru UN, bio i Alija Izetbegović, koji je dan ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u Lisabonu potpisao Kutiljerov mirovni plan. Međutim, vrh SDA nije želeo Bosnu podeljenu na kantone, kako je predviđao taj sporazum, koji je bio poslednji pokušaj da se spreči klanica.



- Ejup Ganić i imam Hasan Čengić smatrali su Izetbegovića slabićem -
kaže Dževad Galijašević, ekspert za antiterorizam i predsednik Fonda za humanitarno pravo BiH. - Postoje vrlo ozbiljne indicije da je Ganić, koji je bio za rat po svaku cenu, organizovao Izetbegovićevu egzekuciju čim je ovaj potpisao Kutiljerov plan.

General Milutin Kukanjac, komandant tadašnje sarajevske vojne oblasti, koji je naredio privođenje Izetbegovića na aerodromu, posle povratka iz Lisabona, takođe je tvrdio da je lidera SDA spasao od Ganićeve zavere.

- Tvrdio je da je obaveštajna služba saznala da Ejup Ganić i Stjepan Kljujić pripremaju atentat na Izetbegovića - kaže general Ninoslav Krstić, koji je jedno vreme radio s Kukanjcem. - Ganić je za ubistvo nameravao da optuži JNA, posle čega bi usledio pogrom preostalih vojnika i Srba. Zato je vojska poslala vozilo i pratnju Izetbegoviću, koji je i njima i komandantu Unprofor obećao bezbedan izlazak iz dela grada pod muslimanskom kontrolom.

Ganić je čovek s mnogo lica, bio je saradnik KOS-a, ali ga je vojna služba istovremeno vodila kao austrijskog agenta s veoma dobrim vezama u SAD i Velikoj Britaniji, tvrdi Dževad Galijašević. On dodaje da je Ganić sarađivao i sa službama arapskih zemalja koje su finansirale dolazak mudžahedina preko Agencija za pomoć trećem svetu (TWRA) sa sedištem u Beču.

Ejup Ganić se u javnosti pojavio prvo pod imenom Ejub, a Galijašević otkriva da se sve vreme lažno predstavljao.



- On jeste rođen kraj Novog Pazara, ali nije Bošnjak, već Albanac, njegovo pravo prezime je Ganići. Do izbora 1991. izjašnjavao se kao Jugosloven i bio u jednoj od jugoslovenskih stranaka, čime je skrivao da je u samom vrhu SDA. Po dokumentima KOS, njega i Silajdžića je vojna služba ubacila u SDA da kontrolišu Izetbegovića, tvrdi Galijašević.


Ceo članak možete pročitati u novom broju Nedeljnog telegrafa koji će od 10.03 biti na kioscima.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.