Francuska i Hrvatska potpisale Deklaraciju o strateškom partnerstvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2021, 12:22

Francuska i Hrvatska potpisale Deklaraciju o strateškom partnerstvu

Francuski predsednik i hrvatski premijer, Emanuel Makron i Andrej Plenković, potpisali su danas u Zagrebu Deklaraciju o strateškom partnerstvu, a ministri odbrane dveju država ugovor o kupovini 12 francuskih bombardera tipa Rafali.

Makron je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Francuska podržava hrvatske napore za ulazak u šengenski prostor u okviru reforme Šengena koja je u planu, a Plenković je kazao da razgovori koje su imali predstavljaju početak nove faze >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odnosa Hrvatske i Francuske.

Makron je rekao da je Hrvatska spremna za Šengen.

"Podržavam vaše napore da pristupite šengenskom prostoru, na tome će francusko predsedništvo raditi od prvog dana predsedavanja. Znam da ste proveli potrebne reforme i nastavićete s tim. Ustanovili smo da postoje sličnosti u našim stavovima", rekao je francuski predsednik i dodao da "dve zemlje imaju zajedničku istoriju".

Makron je kazao da su dve zemlje povezane u vrednostima i angažmanu u prilog međunarodne bezbednosti i da su "solidarnost i prijateljstvo" Francuske i Hrvatske, jako važni. Šef francuske države je rekao da je Plenkovićem razgovarao o Zapadnom Balkanu, što je, kako je rekao, zajednička tema.

Pričali su, dodao je, i o međunarodnoj situaciji, problemima Bugarske i Severne Makedonije, uz zahvalnosti Hrvatskoj, za koju je rekao da je "uvek bila pravi, lucidni partner".

Za kupovinu francuskih bombardera, Makron je rekao da je "ovo suveren izbor Hrvatske i ima istorijski značaj", što je garancija zajedničke bezbednosti.

Francuski predsednik je govorio i o pandemiji korona virusa i merama koje Francuska namerava da preduzme i migrantima koji su stradali u La Manšu u pokušaju da se domognu Britaniji.

Plenković je rekao da upravo potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje znači unapređenje međusobnih odnosa u šest područja.

"Svi razgovori koje smo imali predstavljaju početak nove faze odnosa Hrvatske i Francuske. Takođe, potpisivanje ugovora o kupovini Rafala predstavlja poseban element, značaj današnje posete i generalne nove faze odnosa", rekao je Plenković.

Dodao je da Hrvatska tom kupovinom dobija najmodernije avione kojima će, kako je kazao, zaštiti svoju teritorije, na kopnu i moru.

Hrvatska očekuje, kazao je, da ovaj ugovor podstakne i značajniju saradnju između vojnih industrija dveju zemalja.

Razgovarali su, dodao je, o brojnim globalnim temama, a posebno o BiH i poziciju Hrvatske.

Makron: Poseta Hrvatskoj veoma važna za temu zapadnog Balkana

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u Zagrebu da je saradnja koju osnažuju Francuska i Hrvatska "izuzetno važna" za temu Zapadnog Balkana i da, kako je rekao zna da će hrvatske veze sa regionoom pomoći u tome.

"Ova saradnja koju ćemo osnažiti je izuzetno važna za temu koja je pred nama, za temu Zapadnog Balkana, to je ono što će nam omogućiti da izradimo novu etapu u Zapadnom Balkanu. Znam da će nam vaše veze na Zapadnom Balkanu pomoći u tome", rekao je Makron posle razgovora sa šefom hrvatske države u obraćanju novinarima na kojem nije bilo pitanja.

Ocenio je da je ova poseta "sigurno novo poglavlje" u odnosima dveju država.

Uz zahvalnost na prijemu i srdačnom dočeku, Makron je istakao da je ponosan što je prvi predsednik Francuske koji je posetio Hrvatsku od osamostaljenja.

"Radi se o jednoj nepravdi jer ova poseta je simbol našeg prijateljstva", rekao je Makron i dodao da je pripadnost EU ono što doprinosi miru i prosperitetu.

"Današnja službena poseta, partnerstvo koje smo potpisali, mukotrpan rad naših ministara učvrsti će našu bilateralnu vezu prema jednoj Evropi odbrane, koja isto tako učestvuje u NATO-u", rekao je Makron, preneo je hrvatski portal Index.

Milanović je rekao da je sa Makronom razgovarao o nabavci aviona, ali i događajima u regionu i svetu, Ukrajini i Rusiji.

"Francuska je jedina nuklearna sila u EU, ona to sve gleda na jedan širi način od našega. Razgovore ocenjujem odličnim. Radujem se svemu ovome, deklaraciji o saradnji, ovo je za Hrvatsku novi početak, ovo je ozbiljna promena kojoj se radujem", kazao je Milanović.

Pojašnjavajući narandžaste simbole na reverima dvojice predsednika, Milanović je rekao da mu je supruga rano jutros rekla da je danas Dan borbe protiv nasilja nad ženama i da mu je drago da se francuski predsednik pridružio tome.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Susret Makrona sa Milanovićem iza zatvorenih vrata: Francuski lider imao JEDAN ZAHTEV i želi da to uradi "po sopstvenoj želji"

Izvor: Blic, 25.Nov.2021

Francuski predsednik Emanuel Makron započeo je danas zvaničnu posetu Hrvatskoj susretom sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem na Pantovčaku, gde je nakon svečanog dočeka, usledio razgovor u četiri oka.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.