Fraj noćenje u „hotelu Policija”

Izvor: Politika, 28.Jun.2009, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fraj noćenje u „hotelu Policija”

Ni pranje veša, ni struju, ni čišćenje prostorije za „trežnjenje”, ništa od toga ne plaća pijani vozač, sve časti država

Od našeg stalnog dopisnika

Ljubljana – U „treznilnicama”, posebnim sobama za trežnjenje pijanih vozača koje su organizovane po policijskim stanicama od kraja aprila 2008, kada je stupio na snagu dopunjen zakon o bezbednosti drumskog saobraćaja, pa do 15. maja ove godine, prespavalo je više od 12.000 vozača. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Uprava policije nerado govori o svoti koju su slovenački poreski obveznici platili za trežnjenje pijanih vlasnika četvorotočkaša, niti o tome vodi posebnu evidenciju.

Osobe kod kojih policijska patrola na drumu alkotestom utvrdi alkoholisanost te ih privede u policijsku spavaonicu, za „noćenje” ne plaćaju ništa. Zapravo, ova policijska usluga im se isplati jer svako ko je bio prisiljen da prespava u „policijskom hotelu” odnosno „treznilnici” – zaradi 20 evra. Zato što je zakonodavac odredio da pijani šoferi kojima policija privremeno oduzme slobodu odvođenjem u „hotel Policija”, plaćaju kaznu nižu za 20 evra. Kritičari ovakvog poteza tvrde da je država zbog opisanog „popusta za pijanice za volanom” u proteklih godinu dana ostala kratka za oko četvrt miliona evra.

Zakon o prekršajima određuje da se vinovniku vreme zadržavanja (tačnije spavanja) u policiji obračuna kao deo globe. Kada se broj od 12.000 vozača „pod gasom” pomnoži sa 20 evra, iznosi da je državna kasa uskraćena za oko 250.000 evra na ime nenaplaćenog dela globe.

Prisilno trežnjenje ne može trajati duže od 12, ali ni kraće od šest sati. U policijskoj spavaonici nemaju pravo da traže poseban tretman poput užine, toplog obroka ili tablete protiv mamurluka. Leon Keder, portparol policije, objašnjava da policija pijanim licima kojima je oduzela slobodu odredivši im ’pridržavanje’, iz zdravstvenih razloga ne nudi hranu, ali zato sveže vode imaju na raspolaganju u izobilju. Državni budžet najviše opterećuje, saznajemo, trošak za brigu o čistoj posteljini. Pranje veša, struja, čišćenje prostorije za „trežnjenje”, ništa od toga ne plaća klijent, već sve časti država. Jedino što država ne plaća jeste odvoženje automobila prekršioca sa mesta gde ga je policija zaustavila. Vozač prema zakonu mora da osigura svoje vozilo pre nego što ga napusti, pošto mu policija izrekne sankciju „trežnjenja”. Ukoliko nije sposoban da se pobrine da njegovo vozilo ne ometa bezbednost saobraćaja, policija u skladu sa odredbom „zaštite imovine” mora sama to da učini. A ako pijanog vozača zaustavi usred saobraćaja gde nema prostora da bezbedno parkira svoj automobil, policajci pozovu vučnu službu. Saznajemo i da je većini pijanih šofera lane uspelo da se sami pobrinu da pravilno parkiraju i zaključaju ili bar pozovu nekoga od bližnjih da to učini umesto njih, pošto policajci bez saglasnosti vozača ne smeju da pomeraju njegovo vozilo. Postupak je isti za one koje organi reda i zakona ulove da voze motor ili bicikl u pijanom stanju; vlasnika bicikla ili skutera takođe odvedu na spavanje u „policijski hotel”, a za „dvotočkaša” pozovu autovuču.

S. V. Mekina

[objavljeno: 29/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.