Forinta na novom istorijskom minimumu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2020, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Forinta na novom istorijskom minimumu

Vrednost mađarske nacionalne valute je dostigla novi minimum u odnosu na evro, ali ni vlada, niti Narodna banka ne najavljuju bilo kakvu intervenciju.

Na bankarskom tržištu juče je za jedan evro trebalo izdvojiti 337,46 forinti, čime je za 20 filera nadmašen dosadašnji negativni rekord s kraja oktobra prošle godine.

Prema analizi CIB banke mađarska valuta je oslabila i prema sredstvima plaćanja u okolnim državama, što posebno važi za poljski zloti i češku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << krunu, a kao glavni razlog se navodi niska referentna kamatna stopa Narodne banke Mađarske.

U Erste banci, pak, ističu da je promeni kursa doprineo i višak forinti koji se proteklih dana pojavio na deviznom tržištu, jer je ponuda bila veća od potržnje.

Prema mišljenju ekomonista pad vrednosti forinte ne mora da znači nešto loše, jer time dobijaju izvoznici. S druge strane, uvozna roba postaje skuplja, a time se podstiče i inflacija.

Opozicija je novonastalu situaciju na tržištu novca iskoristila za novi napad na ministra finansija Mihalja Vargu i guvernera Đerđa Matolčija. Najdalje je otišla Demokratska koalicija bivšeg premijera Ferenca Đurčanja ističući da samo uvođenje evra može da spase zemlju od finansijske krize.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.