Flaša krvi 80 evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Flaša krvi 80 evra

PODGORICA - Najamni radnici u Podgorici flašu krvi prodaju za 80 eura, a plaćenih davaoca ima i u izbegličkom naselju Konik, objavile su danas podgoričke "Vijesti".

Nekoliko najamnih radnika starih oko 40 godina ponudilo je reporterima podgoričkog dnevnika dragocenu tečnost kada su je ovi, ne predstavljajući se, tražili.

Prema njihovom svedočenju, često ih angažuju porodice kojima je hitno potrebna krv, a koje ne mogu da pronađu davaoca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Poznate krvne grupe

Prodajom krvi bave se i stanovnici izbegličkog kampa na Koniku, na periferiji Podgorice, u kome uglavnom žive Romi raseljeni sa Kosova i Metohije.

"Naročito je poznata jedna višečlana porodia sa retkom krvnim grupom, AB negativnom. Dovoljno je raspitati se na ulazu u kamp i mnogi odmah znaju ko je koja krvna grupa i brzo se nađe davalac", piše podgorički list.

Dobrovoljno samo 2 odsto

Načelnica Odeljenja za konzervaciju i kolekciju krvi Kliničkog centra Crne Gore Mirjana Savićević je "Vijestima" kazala da u Crnoj Gori ne postoji plaćeno davalaštvo i da medicinsko osoblje ne upućuje porodice na plaćene davaoce, "jer su oni visoko rizični".

Prema njenim rečima, u Crnoj Gori je nizak nivo dobrovoljnog davanja krvi i on iznosi 2,13 odsto, od čega je 80 odsto "porodičnih, namenskih, a svega 20 odsto dobrovoljnih i nenamenskih davaoca".

Mirjana Savićević, međutim, navodi da Klinički centar Crne Gore obezbeđuje dovoljne količine krvi i da rezerve mogu da budu umanjene u "hitnim situacijama".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.