Izvor: B92, 02.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film pomutio račune

Ljubljana -- Danas će u Rimu predpremijerno biti prikazan italijanski film "Srce u bezdanu", koji u Sloveniji smatraju spornim.

Slovenački mediji, još od početka njegovog snimanja, nazivaju taj film "spornim" i "problematičnim", zbog njegove tematike. Naime, "Srce u bezdanu" je film koji govori o "fojbama", odnosno jamama u koje su bacana tela pobijenih Italijana, tokom i posle Drugog svetskog rata, u oblasti Istre i slovenačkog primorja.

"Fojbe" su ponovo akuelizovale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spor između Slovenije i Italije, oko koga obe strane već 50 godina ne mogu da nađu zajednički jezik. Dok Slovenci tvrde da su u tim jamama završili samo fašisti i njihovi saradnici, italijanska strana tvrdi da su u "fojbe" bacani i nedužni civili, samo zbog toga što su bili Italijani. Obe strane se međusobno optužuju za istorijsku pristrasnost, a ovaj film, koji će 6. februara biti prikazan i na prvom programu TV RAI, posebno je uzbunio duhove u italijanskoj i slovenačkoj manjini i boračkim organizacijama u pograničnom području.

Film "Srce u bezdanu" je prošlog leta sniman u Crnoj Gori, a glavnu ulogu, slovenačkog partizanskog komadanta, igra srpski glumac Dragan Bjelogrlić, javlja dopisnik B92 iz Ljubljane Jelica Greganović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.