Izvor: B92, 30.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filaret treći dan štrajkuje glađu

Podgorica, Beograd -- Vladika SPC Filaret kaže da, ako mu ustreba, očekuje medicinsku pomoć iz Crne Gore. Filaret ostaje bez CG državljanstva.

Iz SPC se najavljuje da će se narednih dana oglasiti povodom štrajka glađu Filareta na granici Srbije i Crne Gore nakon što ga crnogorska policija nije pustila u zemlju. Upitan da li postoji stručna ekipa koja bi, ako zatreba, mogla da mu pruži medicinsku pomoć, Filaret je rekao da je za njegovo zdravstveno stanje u ovom trenutku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovorna Crna Gora pošto se on nalazi na njihovoj teritoriji.

"Crna Gora je po Zakonu dužna da vodi računa o mom zdravstvenom stanju jer sam sada na njihovoj teritoriji i o tome sam ih obavestio dopisom pre stupanja u štrajk glađu, ali oni taj dopis nisu hteli da prime", rekao je Filaret.

Trećeg dana štrajka glađu ili takozvanog potpunog posta, episkop Filaret, koji je šećeraš, Tanjugu je rekao da se oseća "malaksalo i da mu se spava", ali da veruje da je reč o prolaznom stanju.

On je dodao da i dalje pije samo vodu, kafu i lekove, a ukoliko mu bude zatrebala medicinska pomoć - očekuje da će doći lekari iz Beograda.

Episkop mileševski je rekao da je u stalnom kontaktu sa svojim kolegama episkopima i da ovih dana očekuje da će ga neki od njih, među kojima Irinej Bački i mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije, obići.

Filaret je rekao da do sada nije primio nikakvu zvaničnu poruku nadležnih u Crnoj Gori.

Amfilohije: Sramota Crne Gore

U Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve Tanjugu je rečeno da će se sinod SPC-a narednih dana oglasiti povodom zabrane Crne Gore srpskom episkopu da obavlja svoju dužnost na delu parohije koji se nalazi u toj državi i povodom Filaretovog protesta štrajkom glađu narednih dana oglasiti Sinod SPC-a.

A mitropolit SPC Amfilohije smatra da je "nasilje nad episkopom Filaretom jedno od bezumlja Crne Gore na početku 21. veka".

Amfilohije je rekao da se nada da će crnogorska vlast preispitati "brzopletu odluku" o zabrani ulaska episkopu Filaretu na teritoriju Crne Gore.

On je, u izjavi podgoričkoj televiziji "Elmag", rekao da "niko nikada u Crnoj Gori, pa čak ni turski okupatori, nisu sprečavali pravoslavne episkope da se kreću po svojoj zemlji i obavljaju dužnost".

On je kazao da se nada da će crnogorska vlast shvatiti kakve istorijske dimenzije to ima i da će pustiti Filareta da obavlja svoje obaveze i dužnosti.

"Utoliko pre što se iz Haga čulo da oni ne insistiraju i da ne bi zamerili Crnoj Gori ukoliko ne primeni tu neku odluku o zabrani koja je sama po sebi diskutabilna", kazao je Amfilohije.

Prema njegovim rečima, osuditi nekoga bez suda i presude, bez optužnice i mogućnosti da se brani, protivno je svim međunarodnim zakonima.

"Na stranu činjenica da se time vrši nasilje nad Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori. Iz tog razloga nadam se da će crnogorska vlast preispitati tu svoju brzopletu odluku. Što prije to bolje za vlast i za Crnu Goru", zaključio je arhiepiskop Amfilohije.

Svilanović: Nemam veze sa spiskom

Funkcioner Pakta stabilnosti i šef diplomatije bivše SRJ Goran Svilanović demantovao je da ima bilo kakve veze sa spiskom Haškog tribunala, na kome je ime episkopa mileševskog Filareta zbog sumnje da pomaže haškim beguncima.

"Prosto ne mogu da verujem da je epskop Filaret mogao tako nešto da kaže", rekao je Svilanović u izjavi Tanjugu.

Filaret je juče u razgovoru sa srpskim ministrom vera Radomirom Naumovim optužio Svilanovića da ga je 2002. godine stavio na spisak osumnjičenih da pomažu haškim beguncima.

Svilanović je rekao za Tanjug da mu uopšte nije poznato da takvi spiskovi postoje, a kamoli da je učestvovao u njihovom sastavljanju. Prema Svilanovićevim rečima, to je moguće proveriti u Haškom tribunalu.

Svilanović je rekao da mu je žao ako episkop Filaret misli da je on odgovoran za to što je i njegovo ime na spisku nepoželjnih u zemljama Unije, jer to, kako je rekao, nije tačno.

"To je najobičnija izmišljotina, koju je episkopu neko servirao", rekao je Svilanović, napomenuvši da je prošle godine posetio manastir Mileševu i da je tom prilikom video episkopa, ali da se on s njim ne poznaje lično i da zato nisu ostvarili nikakvu komunkaciju.

Filaret ostaje bez državljanstva CG

Jusuf Kalamperović obavestio je pismom vladiku mileševskog Filareta da Crna Gora nije u mogućnosti da ga upiše u knjige crnogorskih državljana.

Crnogorske elektronske novine navode da je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Kalamperović u pismu pojasnio da postoje dve mogućnosti za sticanje crnogorskog državljanstva - da strani državljanin deset godina provede u Crnoj Gori, ili da pet godina provede u braku sa državljankom ove republike.

"Pošto vladika nije priložio dokaze da ispunjava jedan od ovih uslova, ne može dobiti ni crnogorsko državljanstvo", naveo je Kalamperović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.