Filaret samo sproveden u Srbiju

Izvor: B92, 02.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filaret samo sproveden u Srbiju

Vladika Filaret

Podgorica -- Vladiku Filareta je crnogorska policija danas sprovela do granice sa Srbijom. Nije poznato kako je on ušao u Crnu Goru.

"Gospodin Filaret je pronađen na skupu i upozoren da je ilegalno ušao u Crnu Goru, a zatim je, pod policijskom pratnjom, sproveden do graničnog prelaza "Ranče", gde ga je starešina granične policije upozorio da je počinio nezakonit akt i saopštio mu da će prema njemu biti preduzete zakonom predviđene mere, ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponovi ovakvu deliktnu radnju", saopštio je večeras MUP Crne Gore.

Filaret je popodne učestvovao na Ilindanskom saboru na Ilijinom brdu kod Pljevalja i potom na večernjoj službi u tom mestu.

Načelnik Centra bezbednosti u Pljevljima Milivoje Tončić rekao je večeras agenciji Beta da je pljevaljska policija vladiku Filereta, posle saznanja da se nalazi u Crnoj Gori, sa dva policijska automobila sprovela prema graničnom prelazu Ranče.

Na pitanje kako je on ušao u Crnu Goru, Tončić je rekao da se to još uvek ispituje.

Njemu je u Crnu Goru ali i u zemlje EU zabranjen ulaz jer se nalazi na na spisku osoba koje su navodno pomagale optuženima za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

Fileret je i 8. jula vraćen sa graničnog prelaza Ranče kod Pljevalja, na osnovu obaveza Crne Gore prema Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

Osim vladike Filareta, od poznatih imena na toj crnoj listi EU nalaze se članovi porodice haškog optuženika i ratnog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića - supruga Ljiljana, deca Sonja i Saša i brat Luka.

Filaret je nedavno izjavio da ne zna gde su Mladić i Karađić, ali da bi im sigurno pomogao kad bi mu se za to ukazala prilika.

Zabrana za putovanja u EU uvedena je i za sina i snahu optuženika i bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića - Darka i Biljanu Mladić, kao i za članove porodice bivšeg predsednika samoproklamovane Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića.

Ista odluka o zabrani putovanja uvedena je i za porodicu bivšeg načelnika policije u Banjaluci Stojana Župljanina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.