Fikret Abdić ostaje u zatvoru

Izvor: B92, 27.Sep.2011, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fikret Abdić ostaje u zatvoru

Zagreb -- Komisija za uslovno otpuštanje odlučila je da za tri meseca odloži donošenje odluke o prevremenom puštanju na slobodu Fikreta Abdića Baba.

Abdić je osuđen za ratni zločin u zapadnoj BiH

O njegovom zahtevu odlučivaće za tri meseca, a do tada on ostaje iza rešetaka, javila je večeras Hrvatska televizija.

Zahtev za uslovno puštanje na slobodu nakon dve trećine izdržane kazne u junu je podnela Abdićeva familija koja je nakon ove odluke u šoku, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi televizija.

Abdić u Hrvatskoj izdržava zatvorsku kaznu od 15 godina po presudi za ratne zločine počinjene u zapadnoj BiH i do sada je u zatvoru bio deset godina.

Porodica je u obrazloženju navela da će on uskoro napuniti 72 godine, da ima zdravstvenih problema, pre svega s nogom, i da je njegovo vladanje za vreme izdržavanja kazne bilo uzorno, izjavila je za HTV njegova ćerka Elvira Abdić-Jelenović.

Ona je rekla i da je njen otac svojevremeno sam došao u policiju, da nikad nije bio u bekstvu i da se do sada nije koristio bilo kakvim povlasticama koje se stiču nakon polovine izdržane kazne, od vikenda i godišnjih odmora do smeštaja o poluotvorenom ili otvorenom zatvoru.

U Upravi za zatvorski sistem hrvatskog Ministarstva pravde nisu mogli da potvrde informaciju o sednici komisije jer je, kako se navodi u pisanom odgovoru, po zakonu o izvršavanju kazne zatvora i zakonu o pravu na pristup informacijama reč o profesionalnoj i službenoj tajni.

Podesećanja radi, ta komisija je nedavno odlučila da hrvatskog generala Mirka Norca nakon odležanih 10 od jedinstveno određenih 15 godina zatvora za ratne zločine u Gospiću 1991. i Medačkom džepu 1993. godine pusti na uslovnu slobodu.

Norac je za razliku od Abdića koristio sve moguće privilegije od vikenda i godišnjih odmora do smeštaja u poluotvorenom zatvoru, što mu je omogućilo da za vreme izdržavanja kazne sagradi kuću, upozna svoju ženu i dobije dvoje dece.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.