Fijasko pregovora vlasti i opozicije u Skoplju

Izvor: RTS, 11.Sep.2019, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijasko pregovora vlasti i opozicije u Skoplju

Punih sedam časova trajali su pregovori premijera Zorana Zaeva i šefa opozicione VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog oko Zakona o javnom i specijalnom tužilaštvu, ali dvojica lidera nisu uspela da pokrenu proces sa mrtve tačke, javljaju makedonski mediji.
Pregovori dve strane propali su zbog insistiranja VMRO-DPMNE da se "ukinu" predmeti koje je specijalno tužilaštvo pokrenulo posle juna 2017. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dok je vladajuća koalicija ponudila formiranje novog tužilaštva, koje bi se bavilo visokom korupcijom.

Susret lidera dve najveće stranke u Severnoj Makedoniji organizovan je zbog zastoja u donošenju novog zakona kojim bi bilo regulisano dalje delovanje specijalnog suda, koji je u međuvremenu ostao bez zakonskog okvira za delovanje, ali i bez šefice jer je Katica Janeva zbog korupcionaške afere završila iza rešetaka.
Njen mandat na čelu specijalnog tužilaštva traje do 15. septembra, ali je Janeva iz pritvora prebacila sve slučajeve na adresu javnog tužilaštva.
Zaev je, kako navode makedonski mediji, ponudio opoziciji da izabere đefa novog tužilaštva, ali da njegov izbor podrži 61 od 120 poslanika u Sobranju, što je Micovski navodno odbio.
VMRO-DPMNE je, prema istim izvorima, zatražio da se pod nadležnost novog tužilaštva prebace slučajevi otvoreni u prvih 18 meseci delovanja specijalnog tužilaštva, što je vladajuća koalicija protumačila kao pokušaj da slučaju zastare ili odugovlače.
Susret dvojice lidera trajao je sedam sati i nije poznato da li će se Zaev i Mickoski ponovo sastati ovim povodom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mickoski: Plan Zaeva je da se ne postigne dogovor

Izvor: B92, 11.Sep.2019

Skoplje -- Sastanak između makedonskog premijera Zorana Zaeva i lidera opozicionog VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog završen je bezuspešno...Na sastanku je trebalo da se usaglasi novi Zakon o javnom tužilaštvu u toj zemlji, a i budući status Specijalnog tužilaštva...Makedonski mediji navode da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.