Federaciji BiH blokiran kredit od MMF-a

Izvor: S media, 05.Avg.2009, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Federaciji BiH blokiran kredit od MMF-a

Federaciji Bosne i Hercegovine blokiran je kredit Medjunarodnog monetarnog fonda jer se boračke organizacije nisu dogovorile o načinu uštede, izjavio je premijer Federacije Mustafa Mujezinović, a prenele danas Nezavisne novine.

On je kazao da je drugi razlog za blokiranje prve tranše, vredne 268 miliona konvertibilnih maraka (oko 137 miliona evra) i to što Vlada Kantona Sarajevo nije umanjila plate za 10 odsto budžetskim korisnicima.

Mujezinović je borcima >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << poručio da sami moraju da pronadju najbolje rešenje za uštede u naknadama koje primaju i dodao da nema roka za dogovor, ali da je novac MMF-a blokiran zbog izostanka dogovora.

Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić rekao je da je taj kanton ispunio sve zadatke koje je pred vlasti u BiH postavio MMF i da su u prethodnih sedam meseci napravljene uštede da bi stendbaj aranžman sa MMF-om bio operativan.

Prva tranša kredita MMF-a u iznosu od 268 miliona konvertibilnih maraka uglavnom će se koristiti za vraćanje kredita komercijalnim bankama.

Trogodišnji kreditni aranžman BiH sa MMF-om vredan je ukupno 1,2 milijarde eura.

Aranžman je odobren prošlog meseca uz insistiranje MMF-a da se na svim nivoima vlasti u BiH sačini rebalans budžeta i uštedi najmanje 10 posto planiranih sredstava za ovu godinu smanjenjem primanja za sve budžetske korisnike.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.