Evropski okvir za mir na Balkanu

Izvor: B92, 16.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Evropski okvir za mir na Balkanu"

Goran Svilanović (FoNet)

Beč -- Samo evropski okvir može doneti mir zapadnom Balkanu, kaže Goran Svilanović.

Predsedavajući Prvom radnom stolu Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope izjavio je da Evropska unija svim zemljama zapadnog Balkana treba da da status kandidata za prijem i da s njima odmah počne pregovore jer je dokazano da su zemlje u procesu pregovora brzo sprovodile potrebne reforme.

"Zemlje koje su bliže članstvu EU dobijaju veća sredstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a one koje su udaljenije manja. Treba okrenuti tu piramidu i podstaći razvoj u zemljama koje su udaljenije kako bi se brže približile EU", poručio je Svilanović.

Svilanović se založio i za ukidanje viznog režima, dodajući da ljudi u Srbiji ne razumeju, kako je rekao, šengenski zid oko Evrope. "Nije tačno da je vizni režim uveden zbog bezbednosti. Hrvatski general Ante Gotovina nađen je u Španiji, ubice premijera Srbije Zorana Đinđića imale su uredne šengenske vize, a običan narod mora, ako želi vizu, da plati velike svote novca", kaže Svilanović.

Ambasador Austrije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Volfgang Petrič ocenio je da su stalne priče o suverenitetu na Balkanu prisutne jer je EU slaba.

"Rešenje za probleme na zapadnom Balkanu može biti nađeno samo u EU. Ako se i dalje pokušava rešavati samo problem po problem, onda neće biti trajnog rešenja. Potrebna je ponuda EU da čitav region, a radi se samo o nekoliko miliona stanovnika, posle rešavanja problema Kosova, a vidim samo otcepljenje kao rešenje, dobije status kandidata", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, troškovi ulaska tih zemalja u EU manji su od onih koji bi nastali neulaskom, odnosno stalnim investiranjem u bezbednost.

Ivan Ivanji, autor knjige "Titov prevodilac", ocenio je, na istom skupu, na promociji knjige u Beču, da se ne radi samo o Kosovu, već o albanskom pitanju koje nije rešeno još na Berlinskom kongresu. On smatra da će kosovsko pitanje imati posledice ne samo po Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, već i po Grčku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.