Evro BiH

Izvor: RTS, 24.Avg.2011, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro BiH

Stalni odbor za finansijsku stabilnost BiH predložio ministarstvima finansija RS i Federacije BiH da izmene zakone o deviznom poslovanju kako bi građani u gotovinskom plaćanju mogli da koriste evro.

Ministarstvima finansija Federacije BiH i Republike Srpske stigao je predlog Stalnog odbora za finansijsku stabilnost Bosne i Hercegovine da izmene svoje zakone o deviznom poslovanju kako bi građani mogli, prilikom gotovinskog plaćanja da koristie evro.

Mišljenja o takvom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potezu su oprečna. Dok neki smatraju da je dosadašnje plaćanje konvertibilnim markama jedino ispravno, drugi misle da je zabrana gotovinskog plaćanja evrima više naštetila celokupnoj privredi, nego što bi donelo dobro, navodi portal sarajevo-x.com.

Stalni odbor za finansijsku stabilnost bi o tom pitanju trebalo da raspravlja tokom ove nedelje.

Iz Ministarstva finansija Federacije BiH navode da je konvertibilna marka zakonito sredstvo plaćanja, odnosno zvanična valuta koju je propisala Centralna banka BiH, a da je to što se ranije tolerisalo plaćanje u evrima je "druga stvar".

Izmene Zakona o deviznom poslovanju ne mogu biti realizovane tako brzo i jednostavno, ističu iz Ministarstva.

Uvođenje zajedničke evropske valute u gotovinskom plaćanju bi možda najviše išlo na ruku trgovcima i ugostiteljima, jer kupci, pogotovo ako nisu državljani BiH nemaju uvek kod sebe domaću valutu.

Ukoliko ne dođe do izmena Zakona o deviznom poslovanju, biće neophodno da se, bar u većim gradovima BiH, otvori više menjačnica koje će raditi i vikendom. U Sarajevu, na primer, nedeljom nigde ne može da se zameni novac, piše portal sarajevo-x.com.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.